Магазин

Изабрана најбоља нова српска реч - духоклонуће

Стране речи се одомаће у матерњем језику и толико нам уђу у ухо да и не размишљамо о томе како бисмо ту туђицу рекли на српском. Потрошачи су постали конзументи, а образовање - едукација. Недавно је одржано такмичење за најбољу, нову српску реч, коју су организовали наши људу у туђини окупљени око сајта "Мала библиотека". Изненадићете се која реч је победила, а сигурни смо, да ће вам бити занимљиво да прочитате које су се нове српске речи такмичиле за најбољу.
Изабрана најбоља нова српска реч - духоклонуће© Aaron Burden/unsplash

Титулу најбоље нове српске речи је однела реч "духоклонуће", која је замена за туђицу "депресија", а њу је предложила Драгана Албијанић из Суботице.

Циљ бирања најбоље, нове српске речи је био вишеслојан - од смишљања речи којима ћемо заменити туђице којих је српски сада препун, преко настојања да се боље разумемо, до позива да се сви више потрудимо око нашег језика, кажу људи окупљени око пројекта "Мала библиотека", преноси РТС.

Протеклих пар месеци, такмичење је било отворено за све, а људи широм света слали су своје предлоге за најбољу српску реч, при чему реч није смела да буде забележена нити у једном српском речнику. Међу њима су се нашле:

Промајник: клима-уређај

Правописац: замена за реч лектор

Древњак: веома времешан

Смућак: замењујена за "смути"

Нежељак: замена за "спам"

Вртиреч: "спин доктор", онај који стално избегава да каже истину 


Уколико смо имало пратили на часовима српског и били бар мало заинтересовани за граматику и правопис, јасно нам је како се све брзо мења. Интернет и друштвене мреже су доста утицале да стране речи добију своје место у свакодневној комуникацији. Флексибилност језика јесте његова одлика, али за опстанак језика у савременом добу брзих промена потребни су брига, пажња, труд: "Језик опстаје уз љубав многих, од детета, до учитељице, глумца, писца, научника и сваког другог обичног човека који језик воли", наводе из "Мале библиотеке".

image