Магазин

Благо породице Ротшилд продато за невероватних 62,6 милиона долара

Огромна колекција уметничких дела, намештаја, сребра, керамике и накита који се дуго чувала у приватној колекцији банкарске династије Ротшилд, продата је за више од 62,6 милиона долара на неколико аукција у аукцијској кући Кристи, у Њујорку.
Благо породице Ротшилд продато за невероватних 62,6 милиона долара© Christie's Images Limited 2023

Продаја је означила је прву обимну аукцију у Северној Америци дела француског огранка старе банкарске породице, напомиње Си-Ен-Ен.

Већину предмета стекли су у 19. веку барон Џејмс Мајер де Ротшилд, његова супруга Бети и њихов син Алфонса и од тада је у поседу њихових наследника.

Колекција је обухватала уметничке радове које је стекла породица, посебно радове старих мајстора, предвођених сликом Герита Доуа "Млада жена која држи зеца са дечаком на прозору", која датира из 17. века и продата за преко 7 милиона долара.

Међу најстаријим предметима понуђеним на продају је камеја у ониксу са портретом римског цара Клаудија из првог века нове ере, која је продата за скоро 116.000 долара. Занимљиво је да је та камеја последњи пут била на аукцији у Кристију 1899. године, када је продата за 3.750 фунти (око 395.000 фунти или 496.000 долара, у данашњем новцу), мало пре него што се верује да је ушла у колекцију Ротшилда.

"Ово су ствари које су чуване далеко од очију јавности од краја 19. века, осим ако нисте познавали ову конкретну грану породице, не бисте били у могућности да их видите", рекао је Џонатан Рендел, заменик председника Кристи'с Америкас, у телефонском интервјуу уочи продаје. "То није тип ствари са којима се у Њујорку обично сусрећемо на аукцијама. Већа је вероватноћа да ћете видети овакву продају у Европи."

Чланови француског огранка породице Ротшилд који потичу од Џејмса Мајера де Ротшилда, посебно су желели да продају у Њујорку, наводи Кристи.
Ова конкретна грана породице живела је у САД током Другог светског рата, рекао је Рендел, додајући да очекује да ће колекција "проћи невероватно добро било где".

Што се тиче разлога због којих је породица одлучила сада да прода колекцију, Рендел верује да је можда у питању "рационализација" и "генерацијски помак" у ставу. "Нико више не живи као Ротшилдови из 19. века, па чак ни породица Ротшилд", рекао је.

image