Магазин

Бундева је незаобилазна јесења намирница - укусна је, а и лечи

Бундева је богата витаминима А, Ц, Е, гвожђем, садржи бета каротен и антиокисансе који јачају имунитет. Можемо је конзумирати у питама, потажима, одличана је за време надолазећег поста једноставно печена у рерни, а иделана је и као додатак салатама. Другим речима, одлична је као храна, али и као лек јер има импресивне здравствене погодности.
Бундева је незаобилазна јесења намирница - укусна је, а и лечи© Olivia Spink/Unsplash

Користи дулека, како је још зову, су заиста велике. Бундева је великi извор омега-3 есенцијалних масних киселина, које су се показале одличним за здравље срца. Природни је извор многих хранљивих материја које подржавају имунитет, укључујући витамин Ц, цинк и селен. Обилује фолном киселином и минералима као што су калцијум, калијум, фосфор и гвожђе.

"Бундева је заиста моћна намирница која је нискокалорична и богата многим фитокемикалијама које "раде" у служби нашег здравља. Неколико хранљивих састојака који бундеву чине посебно корисним су калијум, витамин А, витамин Ц и влакна, а једна шоља бундеве обезбеђује 13 процената препорученог адекватног уноса калијума за већину жена и 10 процената за већину мушкараца, каже Киран Кембел, нутрициониста дијететичар. 

Једна шоља сирове бундеве нарезане на коцкице садржи око 30 калорија. Влакна која се налазе у бундеви могу помоћи у контроли тежине, а одлична је за особе које имају проблема са пробавом и варењем. Бундева је изванредан диуретик, јер скоро 90 одсто њеног састава је вода, а благотворна је и за оне који болују од артритиса и гихта.

Семенке су енергетска бомба

Овај плод јесени се не узгаја само због јестивог и лековитог плода, него и због семенки које се често користе као ужина или додатак јелима. Извор су цинка који подржава имунитет, а богате су триптофаном, аминокиселином која подржава сан.

Садрже доста протеина и доброх масти a њихово грицкање је препоручљиво особама које имају проблема са отежаним мокрењем. Добар су извор магнезијума, а садрже и калцијум и гвожђе.

Припрема бундеве

Најлакши начин јесте да је оперете, исечете са кором и печете у рерни на 200 степени. Готова је кад почне да се хвата корица, а средашњи део постане мекан.

Такође, са оваквом лакоћом можете направити и потаж:

Састојци:

400 грама исецкане бундеве
један кромпир
1 чено белог лука
пола главице црног лука
со, бибер
вода
2 кашике уља

Припрема:

На уљу продинстајте исецкан црни лук, додајте исецкано поврће и налијте водом (око 3 шоље). Кувајте на умереној темературу око пола сата. Додајте со и бибер и измиксајте штапним миксером. Сервирајте са кашиком киселог млека.

image