Магазин

Дама са изненађењем: Шта крије бабушка, култна руска играчка и главни симбол те земље

Од 19. века па све до данас, бабушке, или како се оне у Русији називају матрјошке, један су од главних симбола највеће земље на свету. Необичног изгледа и направљене од дрвета, бабушке осликавају прави "руски стил", чувајући традицију земље и њено културно наслеђе. Како су настале култне играчке, да ли су све исте или се могу разликовати и где су све путовале по белом свету?
Дама са изненађењем: Шта крије бабушка, култна руска играчка и главни симбол те земље© Canva / aozora1

Заједно са туљским медењаком, хoхлaмом и боршчем, бабушка, или како се она оригинално назива "матрјошка" један је од најпрепознатљивијих симбола Русије. Њена историја датира још са краја 19. века, а животни век је пун занимљивости и авантура.

Како су се појавиле прве бабушке

Прве бабушке појавиле су се још 1890-их година, када је у Русији био веома популаран "руски стил", а посуђе, предмети ентеријера, накит, одећа и играчке стилизовали коришћењем препознатљивих дезена. "Оцем" бабушке у руској историји сматра се Сергеј Маљутин, који је био запослен у фабрици која се бавила производњом дрвених играчака и народним ношњама.

Постоји неколико верзија о томе како је настала идеја за стварање култне руске играчке: према једној од њих, уметнику Маљутину је инспирацију донела супруга власника фабрике, Јелисавета, која се са путовања у Јапан вратила са неколико играчака које су биле наслагане једна у другу. Друга верзија, пак, каже да је Маљутин пронашао прототип играчке у Музеју рукотворина, на основу које је дрворезац изрезао бабушку и још седам, мањих играчака, које су се слагале једна у другу. Убрзо се производња бабушки проширила на целу Русију, а мајстори из различитих региона усавршавали су како процес израде својих играчака, тако и технике осликавања и украшавања, чинећи сваку од њих јединственом и препознатљивом.

Симбол традиционалне руске породице

Прва направљена матрјошка била је сачињена од осам засебних делова - највећа је била женска фигура одевена у свечане одоре, док је наредна, за нијансу мања, представљала њеног момка. Даље су се низале све мање и мање, да би на оној последњој и најмањој била приказана беба у пеленама. На тај начин, матрјошка је била симбол мајчинства, а њен лик - епитет за традиционалну руску вишечлану породицу. Чак је и сам назив култне играчке потекао од имена "Матрјона", чији су латински корени указивали на то да је она мајка.

Прегршт облика и мотива бабушки

Произвођачи култних играчака убрзо су почели да излазе из оквира традиционалног облика бабушке и потпуно су се препустили испробавању других материјала, облика и мотива, а оваква креативност је за кратко време изнедрила бројна ремек-дела. Тако је на пример 1912. године, на стогодишњицу Отаџбинског рата, израђена серија лутака инспирисана војсковођама Кутузовим и Наполеоном. У свакој од њих налазиле су се и мање играчке са ликовима руских и француских генерала и војника који су учествовали у биткама на фронту.

Још један бисер када су бабушке у питању је минијатурна верзија играчке од мамутове кости. Данас се она чува у Томском музеју словенске митологије, а експонат се не може видети голим оком, већ само уз помоћ микроскопа. Њена сушта супротност, највећа од свих бабушки, висока је чак 1,5 метара и пречника 75 центиметара.

Руске бабушке на светској турнеји

Када су се тек појавиле, матрјошке су ухватиле сам пик популаризације националне традиције, а њихова слава се први пут винула у небеса када је организована турнеја руских балетских и оперских играча - тада су уметници, како би подстакли руску моду и "руски стил" демонстрирали и бабушке, које су одмах прихваћене као симбол земље.

Чим је постала популарна, бабушка је почела и да путује, а већ 1900. године је била и један од експоната на светској изложби рукотворина која се одржавала у француској престоници. Почетком 20. века, култне играчке су наставиле своју светску турнеју, посећујући разноразне базаре и изложбе у Великој Британији, као и широм Немачке, Грчке и Турске.

image