Магазин

Сергијев Посад : Духовна престоница Русије али и престоница играчака

Према легенди, докле год постоји Сергијев Посад - постојаће и Русија. Овај градић који се налази на свега тридесетак километара од Москве, који називају и духовном престоницом али и престоницом играчака Русије, већ вековима је и један од најпосећенијих руских градова.
Сергијев Посад : Духовна престоница Русије али и престоница играчака© Canva/ Oleksandr Umanskyi

Живописни градић, познат по великим споменицима хришћанске културе, сваке године, а нарочито за два највећа хришћанска празника, Божић и Ускрс, посећује на стотине хиљада верника и љубитеља верских историјских знаменитости. Које су то занимљивости које се везују за један од најлепших руских градова који својој богатом историјом и духовношћу оставља без даха?

  • Сергијев Посад једини је град Подмосковља који улази састав Златног Прстена Русије - познате туристичке руте по градовима од историјске важности. Свој назив овај градић дугује преподобном Сергију Радоњежскому, који је својевремено овде основао Тројице-Сергијеву Лавру, најважнији руски православни манастир, уједно и најпознатију и најпосећенију туристичку атракцију Сергијевог Посада коју чини преко педесет грађевина. Овај највећи мушки манастир Руске православне цркве са вишевековном историјом од 1993. године налази се на списку светске баштине УНЕСКА.
  • Највећи манастир овог комплекса је Успенски манастир који је препознатљив по својим небесно плавим и златним куполама, у коме се налази и дрвени ковчег Сергија Радоњежског, који је био оснивач Тројице-Сергијеве Лавре. Његове мошти, као и део његових личних ствари, такође су сачувани у Свето-Троицком сабору. Одмах поред, у цркви Никона Радоњежског, Сергијевог ученика, налази се и камен из Гроба Господњег.
  • Надомак Успенског манастира налази се и свети извор преподобног Саве Сторожевског у коме се верници током летњег периода чак и купају. Други најпознатији извор свете воде у Сергијевом Посаду, Гремјачи кључ, налази се на 26 километара од града.
  • Испрва се Сергијев Посад називао само Сергијев и свој назив добио је захваљујући управо Тројице Сергијевој Лаври, а савремени назив добио је тек 1991. године. Занимљиво је да је и Сергијев Посад, као и многи други руски градови, кроз историју мењао назив и неколико пута, па се тако, у совјетска времена, у периоду од 1930. до 1991. године звао Загорск.
  • Сергијев Посад годишње посети преко 300 хиљада туриста, што је скоро три пута више од броја становника овог градића. Најомиљенији је међу кинеским туристима, којих има чак и више него руских.
  • Крајем XVIII века на територији Тројице Сергијеве Лавре саграђен је и први петокраки звоник, на коме се налази највеће од свих активних звона у читавој Русији, цар-звоно, а овај гигант висине преко четири и по метра тежи невероватне 72 тоне.
  • Историја Сергијевог Посада сеже далеко у прошлост - основан 1337. године, овај град сматра се једним од најстаријих руских градова. Занимљиво је и да се настанак најпознатијег руског сувенира, бабушке (матрјошке), везује управо за Сергијев Посад.
  • Сергијев Посад је и место где су се крстили руски цареви, а управо је цар Иван Грозни крштен баш на овом месту, док су на ходочашћа долазили и Петар I, Јелизавета Петровна и Јекатерина II,  која је и издала наредбу да се околна села и засеоци припоје једни другима како би настао овај градић. Ипак, овај град није посвећен искључиво руским монарсима који су у њега долазили на ходочашћа, већ су свој мир овде налазиле и друге познате историјске личности Русије, попут Гогоља, Љермонтова и Ане Ахматове, али и француски писац Александар Дима.
  • Московска духовна академија, највећи образовни центар Руске Православне Цркве, налази се управо у Сергијевом Посаду.
  • У Сергијевом Посаду налази се и музеј Совјетског детињства, у који када уђу, посетиоци имају утисак да су ушли у прави стан једне просечне совјетске породице. Од играчака, преко посуђа, издвојених соба, чији дизајн одише том епохом па до школских дневника и униформи тадашњих ученика - све подсећа на срећна совјетска времена и период када се одрастало без таблета, мобилних телефона и осталих савремених "геџета".
  • Сваки туриста са путовања воли да донесе и играчку, а управо због тога је и почела да се развија индустрија играчака. Уметник и колекционер Николај Бартрам још давне 1918. године основао је први музеј у Русији играчака, који се тада налазио у Москви. Ипак, 13 година касније он је из Москве пребачен у Загорск, како се тада називао Сергијев Посад. Препознатљива зграда од црвене цигле, музеј играчака налази се тачно преко пута Тројице-Сергијеве Лавре, а његове полице краси преко 150 хиљада експоната из разних земаља и епоха, па чак и играчке којима су се играла деца Николаја II.
image