Магазин

Када је право време за бебу

Улога родитеља обично не бира време, али је боље постати родитељ у неким годинама него у другим периодима живота. Зато су многи у дилеми када је иделано време да постанемо родитељи - да ли је то у двадестим, кад смо у пуној снази и када за нас ради природа, у тридесетим када нам је све "таман" или пак у четрдесетим кад је, како многи кажу "крајње време".
Када је право време за бебу© @ cookie_studio/freepik

Долазак бебе на свет један је од најлепших догађа у животу. Са малим бићем се мења и наш живот који често подредимо детету. Многи сматрају да је у тридесетим годинама право време да имамо дете, јер су нам се све коцкице сложиле - имамо посао, узели смо стан, већ смо довољно дуго са партнером. 

Дакле, када је савршена деценија да имамо бебу? Судећи по подацима, то су тридесете - ако желимо да узмемо у обзир и биологију и финансијску стабилност, пише Телеграф Јукеј.

Двадесете

Многе светске статистике кажу да се све мање жена одлучује да има децу у двадесетим годинама, иако је биологија на њиховој страни. Истраживања показују да жене, млађе од 30 година, које покушавају да затрудне и здраве су имају 85 посто шансе да то ураде у року од једне године; ова статистика опада на 44 процента до 40. године. Трудноћа између 20. и 25. године је идеално време за рађање детета по свим медицинским аспектима.

"Врхунац плодности за жене је око средине двадесетих година. Када је у питању плодност са третманима вантелесне оплодње, увиђамо лошије резултате након средине тридесетих година код жена. Генетски квалитет почиње да буде угрожен, што значи да је већа вероватноћа за абнормалности", каже Цезар Диаз-Гасија, консултант за репродуктивну медицину на Лондонској клиници за плодност у болници у Портланду.

Наука каже једно и ту нема дилеме. Ипак, рађање у двадесетим може да утиче на каријеру и дугорочне приходе. Студија споведена у Данској говори да су млађе мама "стајале" лошије финансијски - жене које су имале 31 или више година када су родиле своју прву бебу имале су већи животни приход од жена које су родиле бебу пре 31. године. Испитивање открива да рађање бебе пре 25. године може да има негативан утицај, тако што смањује животну зараду жене.

Тридесете

У тридесетим година, долази до јасног помака - плата постаје већа, гради се стабилнија каријера, остварује се веза. Ови моменти доста утичу на то да се жене најчешће у овом периду одлучују да имају бебу. Многе статистике указују на то да су ране тридесете у финансијском смислу "најслађе место у животу", а шанса да жена затрудни су и даље је велике.

Жена од 30 година има нешто мање шансе да затрудни него у касним двадесетим, али је и даље тај проценат висок: 75 одсто су шансе да у року од једне године остане трудна, а тај проценат пада на 66 одсто са повећењем година.

Четрдесете и педесете

Број жена које су по први пут родиле у четрдесетим годинама порастао је последњих година. Статистика говори да се један од 25 порођаја у Великој Британији догоди код жена од 40 и више година. Иако су жене тада најчешће остварене у сваком сегменту, шансе да затрудни су доста мање и смањују се сваког месеца за чак 5 одсто. А што се тиче зачећа природним путем у доби од 50 и више година шансе су изузетно мале. 

image