Магазин

Зашто се бебе смеју у сну

Скоро да се ништа не може упоредити са осећањем радости које нас преплави када видимо бебу која се смеши у сну. Овај драгоцени моменат злата је вредан и може се догодити већ у првим недељама након рођења. Али, да ли је та реакција прави осмех или рефлекс? Ево како на ово питање одговарају стручњаци.
Зашто се бебе смеју у сну© @ javi_indy/freepik

Када бебе дође у кућу, сваки њен покрет, мешкољење или израз лица који прави се помно прати. Ипак, ништа не може толико родитеље да учини срећним него осмех на уснама малишана док спава, а тај диван, "поспани" осмех је резултат рефлекса, кажу стручњаци.

"Бебе могу да праве изражајна лица током различитих фаза спавања. Није необично приметити наизглед први осмех бебе док спава. Занимљиво је да се бебе такође могу мрштити, трзати или сисати усне док спавају", објашњава педијатар Амака Прист.

Ови рефлекси могу послужити као "вежбе" за бебу и помажу јој да савлада будуће друштвене вештине. "Студије сугеришу да ови покрети могу ојачати мишиће које ће беба касније користити за осмех и друге изразе лица док расте из дана у дан", каже педијатар, а преноси Перентс.

Осмех се јавља током РЕМ сна

Тек рођена бебе обично спава од 14 до 17 сати током дана:"Новорођенчад одмах "иду" у РЕМ  фазу (сан брзог кретања очију) и обично проводе пола свог спавања у тој фази", објашњава педијатар Даниел Комбс.

Када се новорођенче смеје током ове фазе, већина стручњака сматра да је осмех спонтан и обично се испољава затвореним устима.

"Сан новорођенчади је класификован као миран или активан сан. Већина новорођенчади спава у циклусима спавања од једног до три сата током дана и ноћи. Како њихова тела расту и потребе за исхраном се мењају, ти циклуси се могу продужити и ноћу ће се више спавати, истиче педијатар Амака Прист.

Осмех и пре рођења 

Занимљиво је да су осмеси код беба уочени још када су биле у мамином стомаку. Наиме, у једној студији посматрано је више од 500 трудница и помоћу 4Д ултразвука утврђено да се велики број фетуса смешио и да је осмех у просеку трајао 3,21 секунду. На тај начин су научници утврдили да се спонтани осмеси појављују чак и док су бебе још у материци. 

Када је време за први осмех

Први, прави осмех бебе ће упутити родитељима око 2 месеца. Овај тип осмеха се назива друштвеним осмехом, јер га беба користи за интеракцију са мамом, татом и ближњима. Беба почне да се осмехује док је будна а осмех се изражава отвореним устима. Такође, друштвени осмех се развијају отприлике у исто време када се уочавају и други емоционални изрази лица.

image