Магазин

Техника "празне столице" нам може помоћи да избацимо љутњу и бес

Помало необична техника "празне столице" се веома често користи у гешталт терапији, а како наводе психолози, она је изузетно делотворна када је реч о избацивању негативне енергије. Једини предуслов који се мора испунити је да будемо максимално искрени и озбиљни.
Техника "празне столице" нам може помоћи да избацимо љутњу и бес© Canva / ERIC MUFASA

Често нам кажу да је, како бисмо се решили негативних емоција, најбоље "сести и попричати са самим собом", а иако звучи помало сулудо, овај савет је веома делотворан и смислен. Штавише, чак се и у процесу психотерапије оваква техника често користи, само под другим називом.

Техника "празне столице" је начин да се испричате са самим собом

Ова вежба је потекла из гешталт терапије, а за њено извођење је потребно само две столице: на једној седите ви, а на другој - имагинарни саговорник. Задатак се састоји у томе да свом "саговорнику" кажете све што вас тишти: све мисли, осећања, па чак и стрепње које у вама он изазива. Суштина је да будете максимално искрени и озбиљни у тој комуникацији, да ни у ком случају не прећуткујете оно што вам је на души и не "филтрирате" речи и то којим их тоном изговарате.

У улози имагинарног саговорника може бити било ко - шеф са посла који вас ниподаштава, чланови породице који вас омаловажавају говорећи како нисте довољно добри, партнер са којим не можете остварити отворену, двосмерну комуникацију, па чак и ваше унутрашње "ја" које вас спречава да успете у својим циљевима.

Када можете користити технику "празне столице"

Ову гешталт технику можете користити у разним ситуацијама, по потреби и свакодневно, а њено практиковање није условљено присуством психотерапеута. Једино о чему би заиста требало водити рачуна јесте да је упражњавате само онда када имате свој мир који вам нико неће нарушити.

Разумећете сопствене емоције

Техника "празне столице" може бити одлична у ситуацијама када ни сами не можете да разумете своје емоције које осећате према другој страни. Седите на столицу и започните разговор о проблему који вас мучи, а кроз монолог покушајте да одгонетнете шта је то што вас у "саговорнику" нервира. Испратите властити тон - да ли ће се у њему осетити гнев, туга, страх или нека друга осећања. Можда ће то бити и сажаљење. Када анализирате оно што изговарате, биће вам јасније и шта осећате према тој особи.

Научићете да слободно исказујете осећања

Понекад је веома тешко показати права осећања у разговору "један на један", а ова техника вам може помоћи да усавршите ту комуникацијску вештину. Будући да преко пута вас седи замишљени лик, можете бити сигурни да вас нико неће прекинути или осуђивати за ваше емоције и то како се са њима носите. Редовним практиковањем технике научићете како да јасно, и без страха од реакције других, кажете како се осећате.

Можете "излечити" психолошке трауме из прошлости

Моделирањем дијалога, тако што ћете заузимати једну, па другу столицу и водити са собом отворен разговор, можете веома лако да разумете многе скривене делове своје личности и потенцијално "излечите" трауме које у подсвести постоје годинама. Пустите машти на вољу, постављајте питања, потпитања или износите закључке, а затим "обујте ципеле" друге стране и без улепшавања или прећуткивања на њих одговорите и продискутујте. Сазнаћете о себи свашта ново и потенцијално се решити негативних поставки које имате у глави.

Одлична је као припрема за тешке разговоре

Када знате да треба да са неким одржите тежак разговор или му саопштите неку лошу вест, вежбање дијалога може бити веома добра идеја. Седите на столицу и јасно, транспарентно и концизно изнесите све што имате на уму, па чак и неколико пута узастопно ако за тим има потребе. На тај начин ћете се ослободити стреса проузрокованог ичшекивањем непријатности, али и увидети који је начин најбољи за саопштавање.

image