Магазин

Шта је "шокуику" филозофија и зашто су јапанска деца најздравија на свету

Филозофија "шокуику" (shokuiku) заснива се на две речи - храна и васпитање. Концепт је деценијама саставни део јапанске културе и посебно се примењује у успостављању здравих навика код деце. Подразумева да малишани од малих ногу уче о храни - где расте воће и поврће, како се припрема, како утиче на људски ум и тело. Овај приступ васпитања се показао као веома битан у васпитању, јер је "довео" до тога да је Јапан једна од земаља који има најздравију и најмање гојазну децу на свету.
Шта је "шокуику" филозофија и зашто су јапанска деца најздравија на свету© freepik

Познато је да се јапански родитељи често понашају другачије у односу на тате и маме у другим земљама одгајајући здраву и срећну децу. Труде се да им деца буду што независнија и не учествују у решавању домаћих задатака.

Такође, имају посебан приступ према јелу и успевају да децу "наговоре" да активно учествују у свему што је везано за јело. У случају Јапанаца, храна није само јело, него се о њој прича, коментарише, учи и то још од малих ногу. Држе се правила да сваки оброк једу заједно за столом, а дете је укључено у припрему хране.

"Шокуику" од малих ногу

Јапански лекари често саветују родитеље да се придржавају добро избалансираних оброка који се зове "ичиџу-сансаи" (ichijū-sansai). То подразумева да оброк чине пиринач и мисо супа, затим месо и два прилога од поврћа за битне витамине, минерале и влакна. Када мало порасту и почињу да уче и о здравим навикама - у школама беру поврће за ручак, посећују фарме које производе поврће, рибу и другу храну, пише "Си-Ен-Би-Си" .

Кутије за храну битан део културе обедовања

Преко 95 одсто јапанских основних и средњих школа имају систем школских оброка које планирају нутриционисти, док ученици активно учествују у процесу послуживања ручка. Оброци су сервирани у пакетима за ужину или ручак и сматра се да ове "кутије за ручак" играју важну улогу у промовисању "шокуика". Са децом се разговара и дискутује о садржају кутије и коментарише се храна.

"Васпитачица у вртићу моје ћерке разговара са децом о томе шта се налази у њиховим кутијама. То чини време ручка пријатнијим, а могу и да изразе несвиђање према одређеној храни када је пронађу у кутијама својих пријатеља", каже мама Јоко Тамура.

Одлучивање за овакву исхрану уместо брзе хране такође омогућава деци да добију порције сезонског поврћа и воћа и да се избегава хране са високим садржајем масти и адитива у храни. Такође, оброци се најчешће праве од локалних и свежих састојака.

Вода или чај уместо газираних пића

Још када су јако мали, са децом се разговара да газирани и заслађени сокови нису добар изборИако Јапанци не ограничавају деци приступ воћним соковима, ипак сматрају да је здравије да пију воду или чај. У овај земљи је популаран чај од јечма који је богат минералима, па га често дају децу. Примена "шокуику" код куће је добра и видна је приликом прављења смутија са свежим воћем и јогуртом. За то време родитељи разговарају са децом о воћу a где оно расте и овај вид комуникације помаже деци да прихвате здравије навике.

image