Шта је "шокуику" филозофија и зашто су јапанска деца најздравија на свету
Познато је да се јапански родитељи често понашају другачије у односу на тате и маме у другим земљама одгајајући здраву и срећну децу. Труде се да им деца буду што независнија и не учествују у решавању домаћих задатака.
Такође, имају посебан приступ према јелу и успевају да децу "наговоре" да активно учествују у свему што је везано за јело. У случају Јапанаца, храна није само јело, него се о њој прича, коментарише, учи и то још од малих ногу. Држе се правила да сваки оброк једу заједно за столом, а дете је укључено у припрему хране.
"Шокуику" од малих ногу
Јапански лекари често саветују родитеље да се придржавају добро избалансираних оброка који се зове "ичиџу-сансаи" (ichijū-sansai). То подразумева да оброк чине пиринач и мисо супа, затим месо и два прилога од поврћа за битне витамине, минерале и влакна. Када мало порасту и почињу да уче и о здравим навикама - у школама беру поврће за ручак, посећују фарме које производе поврће, рибу и другу храну, пише "Си-Ен-Би-Си" .
Кутије за храну битан део културе обедовања
Преко 95 одсто јапанских основних и средњих школа имају систем школских оброка које планирају нутриционисти, док ученици активно учествују у процесу послуживања ручка. Оброци су сервирани у пакетима за ужину или ручак и сматра се да ове "кутије за ручак" играју важну улогу у промовисању "шокуика". Са децом се разговара и дискутује о садржају кутије и коментарише се храна.
"Васпитачица у вртићу моје ћерке разговара са децом о томе шта се налази у њиховим кутијама. То чини време ручка пријатнијим, а могу и да изразе несвиђање према одређеној храни када је пронађу у кутијама својих пријатеља", каже мама Јоко Тамура.
Одлучивање за овакву исхрану уместо брзе хране такође омогућава деци да добију порције сезонског поврћа и воћа и да се избегава хране са високим садржајем масти и адитива у храни. Такође, оброци се најчешће праве од локалних и свежих састојака.
Вода или чај уместо газираних пића
Још када су јако мали, са децом се разговара да газирани и заслађени сокови нису добар избор. Иако Јапанци не ограничавају деци приступ воћним соковима, ипак сматрају да је здравије да пију воду или чај. У овај земљи је популаран чај од јечма који је богат минералима, па га често дају децу. Примена "шокуику" код куће је добра и видна је приликом прављења смутија са свежим воћем и јогуртом. За то време родитељи разговарају са децом о воћу a где оно расте и овај вид комуникације помаже деци да прихвате здравије навике.