Магазин

Од чаја до филозофије: Зашто Јапанци имају дуг животни век

Више од деведесет хиљада становника Јапана има преко сто година, а један један у десет становника има преко осамдесет година, према новим статистичким подацима јапанском Министарства здравља, рада и социјалног старања. Иако јапанска влада брине због пада наталитета у земљи, остатак света се пита: које су тајне иза дуговечности Јапанаца? Да ли је у питању храна, здравство или чак посебна животна филозофија?
Од чаја до филозофије: Зашто Јапанци имају дуг животни век© Pexels/Satoshi Hirayama

Становници Јапана имају веома дугачак животни век и скоро тридесет одсто становништва има више од шездесет пет година, што је највећи проценат старијих људи у демографији једне земље на целом свету. Јапанска влада је забринута статистиком, поготово јер наталитет опада још од осамдесетих година. Због тога, заједно са земљама као што су Кина и Јужна Кореја, Јапан се труди да побољша стопу наталитета и проценат склапања брачних заједница, који такође опада годинама.

Број стогодишњака у Јапану износи 92.139, а од укупног броја, осамдесет једна и по хиљада су жене и око десет и по хиљада су мушкарци. Најстарија жена у Јапану је Фуса Тацуми из Осаке, која има 116 година, а најстарији мушкарац је Гисабуро Сонобе, из префектуре Чиба, који има 111 година. Цео свет је фасциниран дуговечношћу јапанског народа и многи покушавају да докуче шта може бити узрок дугачке, али и здраве старости. 

Да ли је само у питању добра генетика или одговор можда лежи у исхрани? Да ли за дуговечност, осим здравља организма, одређен менталитет и животна филозофија могу имати значајну улогу? Многи стручњаци се слажу да је сигурно у питању комабинација више заједничких фактора:

Здраве намирнице и свесна исхрана

Сигурно је да у Јапану постоје бројне врсте "брзе" хране и интересантних посластица, али Јапанци углавном имају веома здраву свакодневну исхрану: на пример, чешће једу пиринач и рибу са поврћем, него хлеб и црвено месо. Поред различитих врста рибе, уз сваки оброк се конзумира одређено поврће, морске алге, тофу и други производи од соје... Наведене намирнице садрже веома мало засићених масти и шећера, а имају бројне хранљиве материје које доприносе целокупном здрављу. Самим тиме, гојазност није велики проблем у Јапану, што позитивно утиче на дужину животног века.

Поред здравих намирница, велику улогу у одржавању здравља има и зелени "мача" чај у праху, који Јапанци конзумирају вековима. Овај зелени напитак је богат антиоксидантима који јачају имуни систем, помажу у превенцији рака и успоравају старење ћелија.

На крају, осим што је важно која храна се једе, важан је и начин на који се конзумира. "Хара хаћи бун ме" је принцип који значи: једи док не напуниш осамдесет одсто желуца, то јест док ниси заиста сит. Није неопходно завршити јело по сваку цену, поготово када осетимо да нам више није потребно много хране. Другим речима, потребно је обратити пажњу на сигнале које тело шаље, како бисмо спречили преједање и проузроковали стрес за тело.

Типичан породични оброк у многим јапанским кућама изгледа овако: сви укућани седе заједно, свако има своју чинију пиринча и на столу се налазе бројне мале посуде, које садрже различито месо и поврће. Свако узима онолико додатака колико му је потребно и комбинује их са пиринчем, како би се избегло сипање превеликих порција. Једе се штапићима и цео процес није само још једна свакодневна обавеза, већ миран део дана у коме се свесно конзумира храна са драгим особама.

Активан стил живота

Иако је Јапан познат по дугим радним сатима (што значи дуо седење у канцеларији које није добро за здравље), многи делови свакодневнице за просечног становника Јапана укључују физичку активност. За почетак, на радију се свакога јутра емитује "рађио таисо", то јест "радио за гимнастику/вежбе" и становници могу учествовати у истезањима и кратком тренингу на почетку дана.

Многа деца иду пешке или бициклом до школе а спортски догађаји су велики део школовања у основним и средњим школама. Важност тренинга учи од малих ногу и овакав стил живота се често види код одраслих. Исте навике се могу видети и код припадника старије генерације. У парковима и на шеталиштима се увек могу видети старији људи који шетају, истежу се, возе бицикл...

Генетика

Сигурно је да животне навике могу имати велики утицај на животни век, али поједине студије су показале да још једну улогу могу имати два специфична гена које Јапанци могу поседовати. У питању су ДНК 5178 и генотип НД2-237 Meт, који помажу у одупирању болестима као што су дијабетес типа 2, кардиоваскуларне болести и могу помоћи у спречавању можданих и срчаних удара, према порталу "Рил ворлд (The Real World)".  

Квалитетно здравство

Јапански здравствени систем је један од најбољих на свету (тачније, четврти је на свету, према "Блумбергу"). Постоје бројне превентине мере за бригу о становницима на радним местима и у школама, што укључује редовне посете лекару и рано откривање појединих болести. Поред тога, здравствено образовање и опрема је на веома високом нивоу, што побољшава квалитет лечења.

Икигаи

Икигаи је концепт који подразумева да је живот најдужи и најздравији када имамо сврху. Докле год постоји разлог за устајање из кревета, побољшање вештина и уживање у лепим стварима, живот добија смисао. Икигаи се може издвојити у четири категорије: страст, професија, мисија и позив

За почетак, наша страст би требало да је активност у којој уживамо, коју не радимо због финансијског успеха, већ за обогаћење свакодневнице и унапређивање креативности. Затим, професија је каријера којом смо задовољни, која нам омогућава не само стабилност, већ и осећај задовољства и поноса на сопствени допринос друштву. Након тога, следи мисија, то јест циљ који можемо поставити себи и којим можемо унети позитивне промене у свет. На крају, ту је позив, то јест истраживање сопствених врлина којих можда још увек нисмо ни свесни, али нам могу помоћи код самоспознаје и код успеха у претходним категоријама.