Магазин

Научници са Харварда саветују родитеље: Немојте користити критикујући стил у одгајању деце

Родитељство је једна од најзахтевнијих вештина, нарочито у данашње време, а притисак који имају и родитељи и деца већи је него икада. Шта је то у чему родитељи греше када је у питању одгајање деце, и како да избегнете да се код деце створи погрешна слика о себи?
Научници са Харварда саветују родитеље: Немојте користити критикујући стил у одгајању деце© Canva / pixelshot

Притисак друштва да се млади људи остваре у улози родитеља, да њихова деца буду боља, другачија и напреднија, као и притисак да се испоштују устаљене социјалне норме, родитеље ставља на тежак задатак - одгајити дете у складу са свим моралним и друштвеним принципима, а опет, од њега направити и јединку друштва која ће се истицати својим способностима и вештинама.

Како би истражили шта је то што је у модерном родитељству добро, а шта не, научници са Харварда спровели су прву анкету о родитељству. Резултат је показао једну законитост - најуспешнији родитељи не следе критикујући стил родитељства.

Како критикујуће родитељство штети деци

Истраживање харвардских научника показало је да је критикујуће родитељство, супротно убеђењима друштва и родитеља, веома непродуктивно, па чак и штетно. Критикујући родитељи се служе устаљеним шаблоном упоређивања ("Због чега ниси добар као што је Петар?") и условљавања љубави ("Ако добијеш петицу, можемо током викенда у биоскоп"), која у деци развијају осећај да нису довољно добра и да нису достојна родитељске љубави. Како би се изборили са болним осећањима која их обузимају у таквим тренуцима, деца се својски труде да испуне родитељска очекивања и постану оно што њихови мама и тата желе да они буду, што се касније веома негативно одражава на њиховој личности.

Као последица, у деци се може развити оно што психолози називају "лажно ја" - вештачки створена личност која служи као стратегија суочавања у ситуацијама када је потребно да добију родитељску подршку и љубав које су им потребне да преживе. Касније, то "лажно ја" може довести до одабира погрешних пријатеља, партнера и каријере.

Шта успешни родитељи раде другачије

Родитељи који одгајају најјачу и најрезилијентнију децу стварају окружење које им омогућава да праве грешке и да се не плаше неуспеха. Они им дају простора да истражују, покушавају и посрћу, знајући да ће у родитељима увек имати подршку и потпору, чак иако направе погрешан избор и ствари пођу по злу.

"Родитељи који одгајају најјачу и најотпорнију децу стварају окружење које им омогућава да праве грешке и да се не плаше неуспеха", тврде научници са Харварда.

Како поступа успешан родитељ када његово дете направи грешку? Првенствено, не критикује и јасно одваја његову личност од поступка који није био исправан или је довео до грешке. Када су те две ствари јасно разграничене, дете не повезује своју вредност са својим понашањем, било да је оно добро или лоше. Да ли то значи да успешни родитељи немају никаква очекивања када је понашање њихове деце у питању? Не, напротив: очекивања су присутна, начин указивања на грешке се разликује. Када родитељ није критички настројен, и његов приступ је пун топлине и бриге, а ниво саосећања који добију, деци даје осећај сигурности и личне вредности, ма колико они погрешили у свом понашању.

image