Магазин

Минијатурна уметност једва видљива голим оком: Руски уметник ствара ремек дела на врху дрвене оловке

У свету уметности постоји безброј начина да се изрази креативност и таленат, међутим, нека дела надмашују сва остала и чине да се запитамо: "А како је уопште могуће да су људске руке израдиле овако нешто?" Баш таква, нестварна ремек-дела настају захваљујући Саламату Фидаију, руском уметнику који се широм света прославио по својим минијатурним скулптурама на самом врху оловака.
Минијатурна уметност једва видљива голим оком: Руски уметник ствара ремек дела на врху дрвене оловке© Youtube / Salavat Fidai Arts

У данашње време, када је свет уметности презасићен сликарима, скулпторима и савременим уметницима чија дела често у публици изазивају недоумице, истаћи се својим радом је изазовније него икада. Ипак, руском уметнику Салавату Фидаију је то пошло за руком захваљујући несвакидашњим уметничким делима која ствара резбарењем самог врха дрвених оловака. Његова вештина и прецизност покорили су срца на стотине хиљада заљубљеника у минијатуре, а радови једва видљиви голим оком обишли читав свет.

Ремек-дела на врху оловака

Оно што овог руског уметника чини изузетним јесте чињеница да су сви његови радови рађени ручно. Свака минијатура која изађе из творнице је деликатно ремек-дело, а спектар тема које уметник обрађује је толико широк, да за публику сваког узраста има понешто: он резбари познате личности, архитектонска чуда данашњице, јединствене примерке флоре и фауне, па чак и култне јунаке анимираних филмова. Већина његових минијатура су смештене на самом врху дрвене оловке, а све до једне захтевају не само мирну руку, већ и невероватну количину стрпљења. 

Минијатурна уметност није само технички импресивна, већ носи и емоционалну ноту, премда Салаватова способност да пренесе детаље и изрази своја осећања, чак и у тако малом формату, изазива дивљење свакога ко је имао прилике да се са њом сусретне. Свака његова минијатура је као прозор у свет невероватних могућности уметности.

Минијатуре се праве уз помоћ посебних алата

Како би креирао своја минијатурна ремек-дела, Фидаи користи посебан сет алата, а без танких четкица, скалпела изузетне прецизности и микроскопских чекића ова врста уметности не би била могућа. За сваку појединачну креацију, скулптору-минијатуристи је потребно од неколико сати до неколико дана непрекидног рада, а магија коју он ствара је већа што више времена проведе у резбарењу.

Своје нестварне скулптуре Фидаи излаже на различитим изложбама широм света, а његови радови су инспирација и многим другим уметницима и љубитељима минијатура да експериментишу са својом креативношћу. Како и сам често воли да нагласи, границе уметности су оивичене само нашом маштом.

image