Магазин

Спој историје и уметности: Тобољско резбарење костију мамута

Захваљујући великој количини остатака мамута у Сибиру се током 17. века развила несвакидашња грана уметности, а резбарење костију постало је својеврсна традиција дуга неколико векова. Данас, уникатни предмети ручне израде красе полице љубитеља историје и уметности широм света, а предмети из јединствене колекције коштају и по неколико хиљада долара!
Спој историје и уметности: Тобољско резбарење костију мамута© Youtube / Alex Ivanov

Тобољско резбарење костију своју вишевековну традицију отпочело је почетком 17. века. Родоначелницима ове уметности сматрају се шведски официри који су у Русији, а тачније у Тобољску, боравили као ратни заробљеници током Великог северног рата, и који су се, траживши начине да зараде за живот, бавили занатима и уметношћу - један од профитабилних заната било је управо резбарење костију и израда уникатних табакера.

Дуга историја Тобољског резбарења: од начина за преживљавање до локалног "бренда"

Претпоставља се да су традицију резбарења костију од шведских војника "наследили" Пољаци, који су додатно проширили и унапредили израду предмета од костију: поред табакера, које су изворно биле шведски "изум", Пољаци су почели да производе и женски накит са ликовима светаца.

Све до краја 19. века уметници - резбари костију радили су у мањим групама, а прва сибирска радионица за израду предмета од мамутових костију отворена је 1874. године. Ова радионица подстакла је отварање и других сличних њој, а радови талентованих резбара сада су постали познати и изван граница Тобољска.

Радови резбара брзо су постали популарни и изван "домаћег терена", а изложбе на којима су учествовали излагачи донеле су тобољским уметницима бројне награде: златне и сребрне медаље низале су се једна за другом, а уметници су почели да излажу и у Москви, Санкт Петербургу и Кијеву.

Совјетска власт и реформа уметности

Почетак 20. века са собом је донео и неповољне услове за развој уметности, а резбарење костију готово да је нестало. Тек након Октобарске револуције ствари се полако враћају у нормалу, а делатност резбара мало помало мења свој формат: двадесетих и тридесетих година 20. века настаје прво удружење свих резбара костију, а корените промене које су доживели становници Сибира одразили су се и на њихов уметнички стил.

Уместо раније популарних комада накита, сада предмети од мамутове кости добијају функционалност, а свака од минијатурних скулптура прави се појединачно, након чега се оне спапају у једну "причу": ту су и народи у карактеристичним за то подручје ношњама, и јелени и пси, као и њихов животни простор, а све заједно оне чине композицију која одише животом сибирског народа. Свака од тих композиција била је прожета људском душом и топлином које су резбари уткали у њих.

Тобољска фабрика уметничког резбарења

Друга половина 20. века са собом је донела још једну реформу - 1960. године настаје прва фабрика уметничког резбарења у Тобољску, а са повећаном производњом уметничких скулптура постепено је понестајало и сировина за њихову израду - ипак, мамутових кљова није било бесконачно много. Тада су уметници, у потрази за алтернативом, дошли на идеју да се минијатурне скулптуре праве од кљова кашалота (огромних китова познатих и под називом уљешура).

Данас, у Тобољској фабрици уметничког резбарења налази се јединствена колекција уникатних предмета од мамутових и кљова кашалота која свакодневно привлачи велики број посетилаца. Љубитељи јединствене руске уметности чак су у прилици да купе поједине минијатурне скулптуре, а њихова цена досеже и неколико хиљада долара!

image