Магазин

Зашто је пилећа супа вековима омиљен домаћи лек

Њена блага арома и изванредан укус чине је незаменљивим делом породичног ручка, али је и често коришћена као народни лек. Kонзумирање пилеће супе је један од најпопуларнијих ритуала широм света. Зашто је баш ова супа већ хиљадама година омиљена у бројним кућама и различитим кулутурама? Да ли је само психолошка утеха, јер носи топлину породичних окупљања или заиста има добробити за здравље као народни лек који се преноси с генерације на генерацију?
Зашто је пилећа супа вековима омиљен домаћи лек© Canva/Анђела Ћосо

Припремање пилеће супе за вољену особу када је болесна, вековима је била  уобичајена пракса широм света, па се и данас генерације готово свих култура куну у предности пилеће супе. 

Терапија пилећом супом може да се прати уназад до 60. године нове ере и Педанија Диоскорида, војног хирурга који је служио под римским царом Нероном, а његова медицинска енциклопедија у пет томова била је уџбеник многим исцелитељима више векова. Међутим, порекло пилеће супе сеже хиљадама година уназад, до древне Кине: резанци су представљали дуговечност живота, а месо и супа су се конзумирали да би се гарантовало добро здравље за потомке. Како су кокошке већ хиљадама година домаће животиње у различитим културама, ова храна се може пронаћи скоро свуда а временом су се развиле бројне верзије ове супе, у комбинацији са различитим зачинима и поврћем.

Сигурно је једно од најпопуларнијих јела на свету, али да ли је то само зато што за неке представља лепу успомену на породични оброк или је ова једноставна, укусна супа делотворан лек? Према стручњацима за "Сајенс алерт (Science Alert)", одговор може бити - оба.

Главни састојци супе 

Да бисмо заиста разумели користи које наш организам може имати од ове супе, можемо почети од самих састојака. Супа је најздравија када је прављена од пажљиво одабраних намирница, то јест меса, поврћа (и резанаца по избору), које ће бити велики извор протеина, витамина, минерала и антиоксиданата. 

Поред тога, одређени зачини, топлота и пара из супе помажу код ублажавања обољења респираторних система. Течност из супе саджи воду и електролите, што помаже у хидратацији. Процес припреме и бирања састојака зависи од укуса појединца или од културе/домаћинства у коме одраста, али најважније је да намирнице буду здраве и свеже.

Поспешује апетит и варење

Када смо прехлађени, може се десити да изгубимо апетит због различитих упалних процеса у нашем телу. Тада немамо вољу за конзумирањем хране, што само отежава опоравак. Ипак, поједине студије су показала да нам пилећа супа може повратити апетит и помоћи да оздравимо.

Умами укус, то јест "пети укус" или "пријатан слани укус" (поред слатког, сланог, горког и киселог), налази се у намирницама које имају висок ниво протеина, као што су месо, печурке, соја сос и због тога можемо да га осетимо и у пилећој супи. Једна студија је показала да су болесни учесници имали већу вољу за јелом када су окусили супу са вештачки убаченим умами укусом.

Поред тога, умами је учесницима у другој студији поспешио варење. Научници сматрају да се оваква реакција јавља јер мозак "припрема" тело на варење протеина који имају умами. Дакле, пилећа супа као предјело може пробудити жељу за конзумирањем хране, а затим ће помоћи у варењу и одржавању здравља дигестивног тракта.

Умањује симптоме прехладе и упале

Упални процеси су природна реакција тела на болест и повреде, што доводи до симптома прехладе и вируса, као што су кијање, кашаљ, запушен нос... Бела крвна зрнца тада мигрирају до упаљених делова слузокоже, како би помогле са исцељењем. Једна студија је показала да је пилећа супа помогла у смањењу броја белих крвних зрнаца који путују ка упаљеној слузокожи, што заузврат смањује претходно наведене симптоме прехладе. 

image