Магазин

Када мастило "проговори": Шта нам говоре тетоваже пронађене на мумијама

Да се ​​тетовирате, коју врсту мастила бисте изабрали и зашто? Одговор би могао обухватити неколико ствари, од тога колико вам је тетоважа хитна, до тога да ли желите да направите специфичну слику у част вољене особе. Гледајући порекло мастила на старим тетоважама мумија широм света, научници откривају њихову фасцинантну историју.
Када мастило "проговори": Шта нам говоре тетоваже пронађене на мумијамаGetty © Scott Olson

Древна историја тетоважа откривена је захваљујући прим тетовирањима, а прве сличице на телу осликаване су чак пре 5.200 година. Прве тетоваже имале су цртеже од култних симбола до сложених мотива коња.

За реч тетоважа можемо захвалити капетану Џејмсу Куку, који је забележио праксу сликања по телу када је посетио Полинезију у 18.веку. Тахићанска реч "татау" која описује осликавање делова тела, прихваћена је у енглеском језику. Али научници се слажу да је пракса далеко пре речи, а кожа древних мумија је доказ ове тврдње, преноси "Нешнл Џиографик"("National Geographic"). 

Ко су мумије са тетоважама и шта нас могу научити о древним културама? Неке од најинтригантнијих тетоважа које су археолози пронашли из прошлости говоре нам о древном свету.

Тетоваже у древној Западној Европи

Најранији доказ о тетовирању налази се на телу Леденог човека Оција. Најпознатију мумију у Европи, Оци (познат као "ледени човек"), открили су немачки планинари на Алпима 1991. године. Оци је живео у Тиролу, планинском региону који се граничи са данашњом Италијом и Швајцарском, пре око 5.200 година.

Археолози су документовали 61 тетоважу у облику линија на његовом телу, за које се сматра да су настале пробијањем коже и наношењем прашине од угља. Неке од њих су биле на подручјима које се најчешће повезују са боловима који настају како старимо, попут колена и глежњева. Овакве врсте тетоважа поренуле су бројне теорије међу истраживачима, а многи од њих сматрају да су настале током неке врсте лечења бола.

Међутим остале геометријске тетоваже на Оцијевим грудима имале су неку врсту ритуалне, церемонијалне или чак религиозне употребе још у неолитском добу. О тачном значењу се може расправљати и теоретисати и у наредних 5.000 година, сматрају научници, јер без више доказа, нема начина да се зна зашто су Оци, или други неолитски људи, имали тетоваже. 

Тетоваже у Старом Египту

Следећи најранији докази о тетоважама потичу од мумија за које се верује да су умрле између 3351. и 3017. године пре нове ере у Старом Египту. Иако откривене на самом почетку 20. века, ове мумије су тек 2018. године детаљније прегледане коришћењем инфрацрвеног светла када је откривено да је оно што изгледа као мрља на телу, заправо боди арт. Њихово мастило је најранији познати доказ о тетоважама које приказују слике - укључујући дивљег бика и овце на мушкој руци, симболе који подсећају на слово "С" и вероватно штап на рукама и раменима жена. 

Слике, које одражавају мотиве први су доказ о тетовирању у Африци. Иако истраживачи могу само да нагађају о томе шта су тетоваже значиле њиховим носиоцима, оне су могле бити статусни симболи или доказ вештина које особа која их носи поседује, као што су храброст или познавање култних или ритуалних пракси. Разлике између тетоважа мушких и женских мумија указују на припадност полу или месту на друштвеној лествици.

Тетоваже у Америци

Сматра се да се тетовирање практиковало широм Америке, од арктичког круга до југа. Некада се сматрало да једна мумија из културе Чинчоро у данашњем Чилеу носи најстарије познате тетоваже, скуп црних тачака налик брковима испод његовог носа. Новија истраживања су открила да је човек Чинчоро умро између 2563. и 1972. године пре нове ере и није био старији од Оција, како се раније веровало. Међутим, и даље се не знају тачни разлози његове тетоваже, јер је он једина позната мумија из своје културе.

Још једна мумија са овог дела света, такозвана "толтечка мумија", је жена за коју се верује да је живела око 250.године нове ере на територији данашњег Мексика. Мумија жене има сложене тетоваже на подлактици које приказују валовите геометријске мотиве уобичајене широм региона. Иако истраживачи не могу да одреде тачан разлог за тетоваже, они нагађају да су имале циљ да спречавају болест или су биле део неке врсте обреда иницијације.

Тетоваже у древној Источној Европи, на територији Русије

Припадници катакомбне културе у источној Европи, који су живели од око 2600. до 2400. године пре наше ере, такође су имали тетоваже. Њихови мумифицирани остаци, пронађени у близини Азовског мора, у данашњој Русији, носили су тетоваже биљне боје које су представљале змије за које истраживачи верују да су део пракси и друштвених улога "симпатичне магије" (позната и као имитативна магија - ритуал који користи предмете или радње које личе или су симболички повезане са догађајем или особом на коју се врши утицај, која је била део ритуала или лечења).

Тетоваже животиња пронађене су и на телима припадника културе Пазирик, која се појавила током доминације Скита у данашњој Русији између шестог и другог века пре нове ере. 

Неки истраживачи верују да тетоваже одражавају старост и друштвени статус, што значи да су, како је неко стекао и једно и друго, добијао све више и више ознака и слика по телу. Специјалиста за психологију и проучавање животиња, Гала Аргент, тврди да су тетоваже означавале личну везу са појединачним коњима и да пружају важне доказе о томе како су људи и коњи комуницирали док су били живи.

Тетоваже у древној Азији

Упркос модерној стигми тетовирања у Кини, разне древне културе широм Азије су прихватале ову праксу. У басену кинеске реке Тарим, откривене су мумије које датирају од 2100. до 800. године пре наше ере, а које показују распрострањеност тетоважа у различитим културама из овог подручја. Већина тетоважа налази се на рукама мумија, а историчарка тетоважа Светлана Панкова напомиње да неколико мумија има тетоваже на лицу. Она се нада да ће додатна истраживања тетоважа мумија око реке Тарим, дати нова открића и информације. 

Тетоваже у Океанији

Упркос тахићанском пореклу речи "тетоважа", археолози су пронашли мало доказа о тетовирању из древне Полинезије, пре свега јер топло, влажно време у тропским крајевима није погодно за мумифицирање. И поред тога, истраживачи су 2019. године идентификовали сет алата за тетовирање направљених од људске кости за које се сматра да датирају из зоре полинезијске културе на територији данашње државе Тонга пре око 2.700 година.

Као што француски историчар уметности Лук Рено објашњава, представе о "вероватно тетовираним" фигурама у древним уметничким делима нуде задивљујући поглед на ране праксе тетовирања али наводи да се древни уметнички стилови не могу поуздано тумачити као тетоваже које приказују слике тадашњег живота. Ова чињеница, заједно са недостатком доказа о мумијама старијим од Оција, сугерише да права историја тетовирања можда никада неће бити у потпуности откривена. 

image