Магазин

Када се путовање увуче под кожу: Млади освајају нове дестинације због аутентичних тетоважа

Збогом класичним путовањима и пешчаним плажама - миленијалци и зумери су отворили сезону тату-туризма! Млади су концепт путовања окренули наглавачке и сада дестинације бирају не само основу природних лепота и историјских знаменитости, већ и са циљем да на својој кожи донесу највреднији сувенир - тетоважу!
Када се путовање увуче под кожу: Млади освајају нове дестинације због аутентичних тетоважа© Canva / milorad kravic

Разгледница или магнет за фрижидер је довољно добар сувенир за већину путника, али, миленијалци и зумери отишли су корак даље и пронашли трајни начин да сачувају своје успомене. Нови тренд када су путовања у питању појавио се захваљујући поменутим генерацијама (а коме би другом), а све више младих одлучује да свој годишњи одмор проведе на некој од егзотичних дестинација на којима ће моћи да поред природних лепота ураде и аутентичну тетоважу која ће заувек подсећати на авантуру на другом крају света. Како се појавио тату-туризам, који су најважнији покретачи овог тренда и које су то најпопуларније дестинације на којима се могу орадити аутентичне тетоваже?

Индивидуалност као покретач млађих генерација

Тетоваже, некада сматране бунтовним и неконвенционалним начином исказивања личности, данас су у потпуности превазишле све друштвене предрасуде и постале сасвим уобичајени, па чак и радо виђен облик самопрезентације. Млади миленијалци и припадници генерације Зед, мотивисани жељом да истакну своју индивидуалност, пронашли су идеалан начин да споје лепо и корисно, па сада своја путовања планирају тако да се са њих врате не само пуни успомена, већ и са јединственим и непоновљивим сувениром на кожи.

Слободне духом и широких схватања, млађе генерације радо бирају дестинације у којима се налазе изврсни тату-мајстори, а читаво путовање планирају месецима унапред, на основу резервисаних термина - овом тренду свакако по потпомогле и друштвене мреже на којима тату-артисти објављују своје радове.

"Тетоважа је боља од било ког сувенира"

У доба када су лична искуства и успомене далеко важнија од материјалних ствари, млади су нашли јединствен начин да се повежу са локалним културама и заједницама, али и делић путовања и атмосфере понесу са собом, а одлазак на овакво путовање са друштвом носи још већу чар.

"Требало нам је нешто да обележимо и задржимо овај тренутак заувек. Мало је, али је најбоља успомена", навела је Кристина Феручи, 25-годишња продуценткиња која је на одмору, заједно са своја три пријатеља, урадила тетоважу звездице која симболише њихово пријатељство.

Њено мишљење дели и 36-годишњи Шон Флин, који је на идеју да се истетовира током боравка у Барселони дошао сасвим спонтано, ни не слутећи да ће овакав вид туризма заправо практиковати и у будућности: "То је боље од било ког сувенира", рекао је он.

Туристичке дестинације које се увлаче под кожу

Егзотичне дестинације попут Тајланда, Новог Зеланда, Далекоисточних земаља и Хаваја одувек су важиле за центар ове врсте уметности, а спој древних техника и савремених стилова тетоважама са тих простора даје посебну чар. Ипак, нису само далеке дестинације те на којима се дешава магија - и светске метрополе поред Њујорка, Москве, Барселоне, па чак и Београда нуде велики избор врсних тату-мајстора који најлепше успомене претачу у неизбрисиве трагове под кожом.

image