Магазин

Претерано коришћење мобилних телефона може утицати на број сперматозоида код мушкараца

У последњих 50 година, број сперматозоида код мушкараца се преполовио, а међу главним узроцима су, како претпостављају научници, висок степен загађења, неизбалансирана исхрана, гојазност и друге хроничне болести. Међутим, како је установљено, на овакву поражавајућу статистику утиче и прекомерно коришћење мобилних телефона.
Претерано коришћење мобилних телефона може утицати на број сперматозоида код мушкараца© Canva / Dean Drobot

Улога мобилних телефона у свакодневном животу је из године у годину све већа, а нова студија коју су спровели научници показала је да се он, међу популацијом узраста између 18 и 22 године, дневно користи и преко 20 пута.

Као последица учестале употребе телефона, примећено је значајно опадање броја сперматозоида код мушкараца. Добијене податке научници су објавили у медицинском магазину Фертилити енд Стерилити.

Ризик за смањење броја сперматозоида виши за 21 посто

Мушкарци који користе телефон до 5 пута дневно имају вишу концентрацију сперматозоида, показала су истраживања. Са друге стране, код оних испитаника који дневно користе телефон 20 и више пута, уочен је повећани ризик од смањења укупног броја сперматозоида, и то за чак 21 посто.

Једино што је, како кажу, добра ствар, јесте да је технологија узнапредовала у односу на период од пре 13 година, када је рађено претходно истраживање, те је и утицај на број сперматозоида нешто мањи него пре.

"Интригира ме запажање да је највећи ефекат примећен код старијих телефона који користе 2G и 3G технологију. Модерни уређаји са 4G и 5G верзијама су имали нижи утицај на репродуктивно здравље. Ипак, за ову појаву немам објашњења", навео је Алан Пејси, који је био укључен у студију.

Добра вест је да је њихова покретљивост ненарушена

Иако се број сперматозоида сначајно смањио, њихова покретљивост је остала на приближно истом нивоу као и раније, а нису примећене ни деструктивне промене у њиховом облику и ДНК структури. Овакво откриће је научнике охрабрило, будући да је управо покретљивост сперматозоида од пресудног значаја за зачеће природним путем, преноси Си-Ен-Ен.

"Ово је фасцинантна студија која не би требало да изазове узбуну или драстичне промене у навикама. Међутим, мушкарци који желе потомство би о свом здрављу, исхрани и начину живота требало да воде рачуна", објаснио је научник.

Стил живота је од пресудног значаја за репродуктивно здравље оба пола, а редовна физичка активност, уравнотежена исхрана богата макро и микронутријентима, као и избегавање штетног утицаја никотина, опијата и алкохола су кључни за постизање баланса. Наравно, од велике је важности и начин суочавања са стресним ситуацијама.

"Вејпинг" и пушење смањују величину тестиса

Не тако давно, мушкарци су већ добили један "ударац испод појаса", када су научници спровели истраживање о утицају вејпова на мушко репродуктивно здравље. Резултати испитивања нису нимало оптимистични: примећено је значајно смањење величине тестиса, а уочене су и деформације семеновода (каналића којима се семена течност креће од тестиса ка пенису) и смањење броја сперматозоида, док је њихова покретљивост била тек за нијансу мања.

"Резлутати истраживања доказују да постоје измене у хистопатологији тестиса, спермограму и другим параметрима код пацова који су били под утицајем дуванског дима или паре коју испуштају електронске цигарете", закључили су научници.

image