Магазин

Ојачајте лозинку коришћењем емотикона, саветују експерти за сајбер безбедност

Треба вам боља заштита корисничких налога? Експерти за сајбер безбедност тврде да су емотикони у комбинацији са словима, знаковима и бројевима најбоље решење. Коришћењем само једног "емоџија" приликом генерисања лозинке, безбедност налога се повећава и до неколико хиљада пута, што хакере ставља пред готово немогућу мисију крађе поверљивих података.
Ојачајте лозинку коришћењем емотикона, саветују експерти за сајбер безбедност© Canva / milindri

Ера компјутеризације и масовног коришћења мобилних телефона и других геџета, са собом је донела и велики број ризика. Готово свакодневно се на мети малициозних хакера налазе мејл адресе, кориснички налози које имамо на друштвеним мрежама, као и у банкама, а поред фишинг порука на које се неопрезни корисници "упецају", други разлог за то јесу и исувише једноставне лозинке. Како се заштитити од оваквих сајбер напада, објаснили су експерти за сајбер безбедност.

За креирање козинке користите емотиконе

Креирање јединствене лозинке је један од најбољих начина за заштиту корисничких налога, а оно на шта стручњаци увек скрећу пажњу јесте да се приступне шифре никако не понављају на више корисничких налога. Дакле, лозинке за мејл адресу, апликацију за мобилно банкарство и налог на Инстаграму (или било коју друштвену мрежу) би требало да се у потпуности разликују. Такође, експерти за сајбер безбедност саветују и да се приликом генерисања лозинке, када год је то могуће, поред слова, знакова интерпункције и бројева, користе и емотикони.

"Када хакери покушају да унесу лозинку која је састављена од слова, бројева и знакова, постоји мање од стотину варијација за сваки од симбола", наводи Стен Камински.

Како су објаснили стручњаци, у Јуникоду постоји више од 3.600 стандардизованих емотикона, а њиховим додавањем се постиже виши ниво безбедности корисничких налога. У теорији, лозинка са пет узастопних емотикона је једнако безбедна као и традиционална лозинка са девет "обичних" карактера. Додавање још два емотикона је еквивалентно приступној шифри од 13 стандардних карактера.

"Када у лозинци поред слова, знакова и бројева постоји макар један емотикон, хакери морају да испитају још око 3.700 варијација", појашњава Камински.

Емотикони и афирмације се лакше памте

Један од разлога због кога корисници користе исте лозинке за више налога је тај што се тиме смањује вероватноћа да ће она бити заборављена. Међутим, оваква тактика је веома ризична и омогућава хакерима да истовремено украду већи број поверљивих података.

Како су појаснили експерти, памћење емотикона може бити много једноставније него памћење дугих и компликованих лозинки. Једино на шта би требало обратити пажњу је то да не користимо оне емотиконе који нас могу "одати", односно оне које често користимо у комуникацији или на друштвеним мрежама. Уз то, корисницима се увек скреће пажња и на додатне начине заштите, попут двофакторне аутентификације.

Још један савет, овога пута од психолога, је да се као приступна шифра користи и нека позитивна афирмација, која када се допуни емотиконом, може побољшати и расположење.

"Кључ је да одаберете нову лозинку која одражава стање ума које желите да успоставите", навела је Мараја Г. Шуг, сарадница портала Сајколоџи Тудеј.

image