Магазин

Стручњаци саветују: Не преузимајте опасна ажурирања на Гугл Хрому

Милијарде корисника Гугл Хрома широм света позивају се да буду опрезни због појаве лажног ажурирања претраживача. Познаваоци сајбер безбедности, објавили су важно упозорење о новој претњи која тренутно погађа кориснике Гугл Хрома (Google Chrome). Почетком ове године појавила се нова врста интернет опасности, која напада рачунаре корисника овог претраживача.
Стручњаци саветују: Не преузимајте опасна ажурирања на Гугл Хрому© pexels/Junior Teixeira

Корисници Гугла често добијају поруке да се десила нека грешка приликом ажурирања Хрома, а та порука је заправо превара преко које се шаљу малвери (софтвери који су направљени са циљем урушавања система). 

Компанија за сајбер безбедност Тренд Микро (Trend Micro) упозорава да су ови напади актуелни од фебруара ове године, као и да су утицали на много корисника до сада, преноси Мирор.

Како ова сајбер претња функционише

Након што корисници посете интернет адресу која је "компромитована", тј. заражена вирусом, појављује се порука да се појавила грешка у програму претраживача. Одмах након ње, другом поруком се корисник позива да преузме ажурирања, како би се наводни проблем уклонио.

Кликом на линк преузима се зипована датотека која садржи Монеро мајнер (Monero Miner), који ће користити процесорску снагу рачунара како би рударио криптовалуте за нападаче.

Ово је озбиљан проблем јер када се једном зарази, уређај ће се вероватно успорити или чак престати да ради због тога што малвер троши превише енергије.

Други проблем, према мишљењима многих, опаснији од престанка рада рачунара, је преузимање приватних, осетљивих података са лаптопа. Пре свега финансијских података попут лозинки платних картица, личних докумената, што може угрозити корисника на дуже стазе.

Трећи проблем који се јавља је и могућност даљег урушавања система, јер ће компјутерски систем након овог напада постати подложнији даљим нападима.

Поставља се питање како се заштитити?

Ако сте забринути због овог најновијег напада, онда постоје неки начини да се заштитите:

• Појачана опрезност при преузимању докумената посебно из непознатих извора, а преузимање софтвера само са проверених интернет портала.

• Проверити да ли је оперативни систем који се користи адекватно ажуриран према најновијим безбедним информацијама. За оне који користе Гугл Хром, приликом ажурирања позвати се на опцију "Хелп", а затим изабрати "Абаут Хром".

• Инсталирање антивируса који може помоћи у откривању и уклањању претњи, пре него што се створи већа штета.

image