Магазин

Колико су штетни сјајеви за повећање усана

Сјај са повећање усана, "лип плампер" (lip plumper), који проузрокује ефекат привремено повећаних усана, се данас може пронаћи свуда било да је у питању дрогеријски или луксузни бренд. Главна одлика овог производа је пецкање на површини усана, које многи радо прихватају, јер то значи да производ "ради" свој посао. На који начин долази до ове реакције и да ли је заиста безбедно да нас козметички производ "боли" и пече?
Колико су штетни сјајеви за повећање усана© Unsplash/Renji Desh

Процес производње овог производа је сличан као и производња кармина и обичних сјајева за усне, осим што они у себи имају састојке који доводе до благе иритације усана, због којих кожа може да отекне те долази до ефекта повећања. У формулу се могу додати цимет, ментол или капсаицин (који се налази у љутим папричицама и зачинима).

Поједини сјајеви могу имати и хијалурноску киселину, који не дају инстант резултате као капсаицин, већ су најделотворнији након неколико сати. Међутим, многи купују овај производ због брзог ефекта трансформације, тако да су најпопуларнији они производи који иритирају усне и одмах их повећају. Овдесе не завршава списак необичних састојака за овај препарат, па тако постоје и они у којима се налази пчелињи отров, који може да "превари" усне да је дошло до уједа, због чега оне благо отекну.

Без обзира на састојке, резултати сваког сјаја за повећање усана су привремени и потребно је да се изнова наноси да би усне излгедале онако како желимо. Има људи који их годинама користе и никада нису имали проблема, а има и оних који нису сигурни да ли је безбедно да нас козметички производ пече све због естетике.

Препоруке стручњака

Они који имају одређене алергије на наведене састојке (поготово на пчелињи отров) би требало пажљиво да размисле пре него што користе било који "плампер", јер може доћи до неочеливане реакције. Поред тога, људи са веома осетљивом кожом такође могу изиритирати усне и предео око усана када користе ове производе. "Без правилне хидратације и неге, прекомерно коришћење сјаја за повећање усана их може иритрати и осушити," објашњава пластични хирург др Лара Девган за портал "Селф".  

"Поред тога, постоји још једна ствар коју многи љубитељи оваквих сјајева можда не желе да чују, а то је да временом, ови ефекти повећања усана могу да буду све мање приметни. Тело развија толеранцију на било које супстанце које користимо дуго, као када људи који често пију кафу временом развију велику толеранцију на кофеин." Дакле, ако осећамо да наш "плампер" више "не ради", онда би било добро да направимо паузу или се определимо за другачији бренд/састојке.

Уколико ипак желимо да их користимо, важно је пронаћи квалитетан производ који може произвести ефекат повећања, али да у саставу има и неколико састојака који ће да их хидрирају, како не бисмо оштетили кожу. Ако заиста желимо ефекат који траје месецима, онда је једино решење убризгавање филера у усне.

На крају, важно је да одржавање неге на уснама буде приоритет, кроз пилинге, серуме или уља, јер усне које су хидриране и неговане ће изгледати најбоље, док кармин, сјај или плампер служе само као "додатак".

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner