Магазин

Поза у којој спавамо може да створи превремене боре на лицу, па чак и да промени облик усана

Као да није довољно да користимо различите препарате или идемо на третмане да би нам кожа била здрава и младолика, како бисмо били задовољни њеним изгледом, већ морамо да водимо рачуна и о једној навици која може имати велики утицај на наше лице - поза у којој спавамо. Стручњаци сматрају да, ако увек спавамо на боку или стомаку, постоји велика шанса да ће нам лице бити асиметрично и да ћемо добити превремене боре. Да ли се овај проблем може решити или чак и спавање мора имати нежељени ефекат?
Поза у којој спавамо може да створи превремене боре на лицу, па чак и да промени облик усана© Pexels/R-region

Циљ рутине за негу је да нам кожа буде здрава, отпорна и да будемо задовољни њеним изгледом. Да бисмо то постигли, морамо да користимо различите козметичке препарате, негујемо је и чистимо сваки дан, да повремено идемо на третмане... Ипак, поред свакодневних навика и генетике, још један фактор који утиче на изглед коже је позиција у којој спавамо. Тачније, ако увек спавамо на боку или стомаку, постоји велика шанса да ће нам лице бити асиметрично и да ћемо добити превремене боре.

Знамо да старење подразумева промене у еластичности коже, што доводи до појављивања бора. Ипак, бројне животне навике могу утицати на убрзање овог процеса, као што су прекомерно конзумирање алкохола, пушење, нездрава исхрана, недостатак рутине неге...Поред наведених, још један фактор који може довести до превремене појаве бора и асиметрије лица је позиција у којој спавамо.

Познато нам је да нам се могу појавити трагови од постељине на лицу ако спавамо на боку или на стомаку, али ови привремени набори на кожи у већини случајева убрзо нестану. Ипак, што смо старији, кожа све више губи еластична својства и постоји могућност да ови трагови постану трајни. Слично је као "смејалице", то јест боре које се појављују око усана када се смешимо, које временом могу да остану дубље и кожа око тог предела се не може "повратити" у првобитан облик као некада.

Осим бора, позиција у којој спавамо може довести до асиметричног изгледа лица. "Када стално спавамо само на једног страни, правимо наборе и наносимо притисак на исту страну лица свако вече. Тада долази до појављивања нових или погоршања већ постојећих бора, а у исто време, лице постаје асиметрично," објашњава за "Дејли мејл" пластични хирург др Марјам Замани. Другим речима, једно око ће временом можда променити облик или ће бити на различитој висини од другог, један угао усана ће бити постављен ниже од другог...

Стручњаци сматрају да, поред спавања на боку, спавање на стомаку може довести до највише проблема за здравље и изглед коже. Пошто је лице директно прислоњено на јастук током целе ноћи, осим што долази до набора на кожи, могу се појавити иритације или акне. Исто важи и за кожу на грудима и врату.

Како можемо умањити могућност појављивања бора док спавамо

Бројни стручњаци сматрају да најбоље решење може бити мењање позиције спавања, тачније, да они који воле да спавају на боку или стомаку покушају да се навикну на спавање на леђима.

Козметичари и пластични хирурзи који су за "Дејли мејл" поделили овај савет додају да спавање на леђима може бити најбољи избор за здравље и изглед коже, јер не долази до директног контакта са постељином, као и да једна страна лица не може да "виси" више од друге и доведе до асиметрије. Поред тога, спавање на леђима помаже у циркулацији, која спречава скупљање течности у лицу које најчешће буде узрок јутарње надутости.

Стручњаци су такође објаснили да, када им клијенти траже да им побољшају симетрију лица (филери у уснама и другим деловима лица, ботокс, фејслифтинг...), прво их упитају на којој страни најчешће спавају, јер је позиција при спавања често узрок неједнакости на лицу.

Иако најбоље решење може бити спавање на леђима, увођење ове навике може бити велики изазов, јер многи од нас теже да нам буде што удобније док спавамо и  лежимо у пози на коју смо највише навикли. Ипак, за оне који сматрају да је избегавање превремених бора вредно мењања навика спавања, онда ова мала промена сигурно не може да шкоди. На крају, најважније је да позиција спавања буде добра за кичму и циркулацију, док се естетске последице касније увек могу надокнадити правилном негом. 

image