Магазин

Три европске земље које можете посетити у три секунде

Једно место у Европи омогућиће вам да технички будете у три земље одједном. Ради се о најсевернијој међународној тромеђи између Шведске, Финске и Норвешке за коју многи сматрају да је и најмање острво на свету подељено границом. Пут до ове тачке може да буде напоран, али су успутни предели мелем за очи и душу.
Три европске земље које можете посетити у три секунде© print screen/youtube/ Anton Holmberg

Из најсевернијег града у Шведској, Кируна, путници могу да дођу до села Килписјарви који се налази у Финској. Одатле могу да крену у планинарење до Трериксросета, тачке где се укрштају Шведска, Финска и Норвешка. Симболично, на овај начин, "посетићете" три земље за три секунде. 

До ове тромеђе, постоји више путева, али два су посебно интересантна туристима. Први подразумева да се украцате на локални брод који води скоро до дестинације. Он плови до Колталуокте у Шведској и после, неких три километара туристи настављају сами пешке.

Друга опција за посету ове знаменитости је мало дужа и напорнија, али је права авантура. Путници који су решили да руту пређу пешке кажу да је "вредело сваке паре", јер полазак из Килписјарева и долазак до обележеног места подразумева да могу да се виде прелепи природни крајолици. 

Финиш путовања, да не кажемо пешачења, обележен је дрвеном стазом која је завршена каменом знаменитошћу.

Занимљиво је, да су Руси и Норвежани 1897. године саградили обележје како би означили границу три краљевства - Норвешке, Шведске и Русије (данас Финске).

Садашњи цементни облик изграђен је 1926. године и сматра се најсевернијом тачком у на свету и помиње се и као најмање острво на свету подељено границом.

Из Норвешке је могућ долазак до овог места и то пешачком стазом која почиње у близини границе. 

Постоји још тромеђа у свету

Регистар Уједињених нација наводи да има око 176 тромеђа широм света. Међу туристима посебно је популарна тромеђа Француске, Немачке и Швајцарске. Такође, постоји и "четворомеђа" Казунгула, која се налази у Африци - и раскрсница је Боцване, Намибије, Замбије и Зимбабвеа.

image