Магазин

Шипак - савезник у борби против старења

Чај од шипка ублажује симптоме прехладе и упале грла, помаже код артритиса, док његово уље има значајне предности у борби против старења коже. Од шипурка или дивље руже, како се још зове, праве се џемови и сирупи, те своју примену има и у кухињи.
Шипак - савезник у борби против старења© @ azerbaijan_stockers-freepik

Једна од најимпресивнијих предности шипка је њихова висока концентрација витамина Ц. Тачна количина варира у зависности од саме биљке, али се показало да има највећи садржај витамина Ц од свих врста воћа и поврћа, говоре резултати студије објављене у National Library of Medicine.

Због ове карактеристике, шипурак штити организам од инфекција и помаже одржавању заштитне баријере коже од спољашњих патогена. 

Чај од шипка је одлична опције за одржавање јаког имунолошког система.

Утврђено је да има висок ниво полифенола, каротеноида, флавоноида и витамина Ц и Е који имају моћна антиоксидативна својства. Ови антиоксиданти превентивно делују против кардиоваскуларних болести и могу да снизе холестерол, као и крвни притисак.

Уље шипка штити кожу од старења

Уље шипка регенерише ћелије коже и сматра се корисним за третирање ожиљака, опекотина или опоравак коже. Осим што поспешује циркулацију, шипково уље учвршћује епидерм, па боре могу да буду мање уочљиве, такође може да спречи и појаву нових. Редовним коришћењем уља појачава се влажност и елестичност коже.

Доказано смањује упалу повезану са артритисом тако што спречава производњу инфламаторних ензима и протеина. У томе посебно помаже уље од шипка које се ставља на подручје упале.

Одличан и у борби против килограма

У једној студији испитано је 32 одрасле особе које су се бориле са вишком килограма. Узимали су 100 мг екстракта шипка дневно и примећено је да су значајно смањили телесну тежину и масне наслаге око стомака. Овај ефекат научницу су приписали тилирозиду, још једном снажном антиоксидансу који се налази у шипку.

Пектин и воћна киселина су природни диуретици и имају лаксативна ствојства. Зато се шипурак користи код лечења затвора, као и за олакшање симптома који постоје код поремећаја рада бубрега.

Како се конзумира

Чај од шипурка има најчешћу примену и препоручује се да плод дивље руже прелијемо млаком водом и сачекамо пар сати и онда га попијемо. Такође су на распологању уља, капсуле, креме, прах, као и џемови чија је припрема захтевна и тешка.

image