Магазин

Кесица или листови: Који чај је квалитетнији

Уживање у топлој шољи чаја је веома опуштајућа активност, посебно током јесењег и зимског периода. Сигурно је да су кесице чаја за многе први избор, јер су свима доступне и веома су практичне, али имају и неколико недостатака који могу да покваре икуство испијања чаја. Неки од њих су нижи квалитет листова, ограничена разноликост укуса, као и негативни утицај на животну средину или чак наше здравље.
Кесица или листови: Који чај је квалитетнији© Canva/Анђела Ћосо

Када време постане хладно, чајеви су напитак који ће да нас угреје и да побољша наше здравље, јер нас својства различитих биљака могу заштити од прехладе, разбудити, опустити... Данас су чајеви у кесици најпопуарнији избор широм света, јер их можемо пронаћи у свакој продавници, а припремају се брзо, без додатног прибора (као што је цедиљка). Ипак, иако су кесице практичне, имају и неколико недостатака који испрва могу бити неприметни, али када се упореде са ринфузним чајевима, различитости су заиста велике, преноси портал "Кукист (Cookist)".

Лошији квалитет, мање изражен укус

У многе кесице чаја се пакује "чајна прашина", то јест измрвљени остаци читавих листова. Када се листови чаја уситне, њихов укус се мења, изгубе се слојеви арома који се могу осетити када се скувају читави, нетакнути листови и цветови.

Поред тога, ова прашина често веома брзо испушта јачину основног "шмека", као и материје које чај чине горким, док цели листови задржавају различите ноте укуса и горак укус ће бити мање интензиван. Дакле, осим што ринфузни чајеви чувају квалитет и својства биљака, укус ће бити богатији и постоји много више опција комбиновања сезонских и егзотичних мешавина цветова, листова и арома.

Чај је "заробљен"

Филтер кесице ограничавају способност ширења и отварања латица/листова, које ће испуштати пријатну арому. Многи љубитељи чаја сматрају да је испијање овог топлог напитка процес који не треба да буде инстант, већ да је потребно дозволити листовима да се постепено рашире и "ослободе", како би се укус правилно распоредио у посуди с водом. Поједини сматрају да су кесице "знак журбе", што не би требало да се везује са пићем као што је чај, које би требало да нас опусти и загреје душу и тело.

Штетне материје и животна средина

Филтер кесице, чак и оне пирамидалног облика, које су углавном квалитетније, често садрже бројне хемикалије и микропластике, које се могу активирати када дођу у додир са врелом водом. Посебно би требало обратити пажњу на кесице које су изразито беле, јер постоји велика могућност да су третиране избељивачима. Ако нисмо у могућности да конзумирамо ринфузни чај, препоручљиво је да кесицу не држимо дуже од наглашеног времена на амбалажи, како бисмо умањили потенцијално ослобађање штетних хемикалија.

Исто тако, ако састав филтер кесица није добар за људски организам, онда се може претпоставити да није добар ни за животну средину. Због синтетичког материјала и пластике која се користи за производњу филтера, они нису биоразградиви и спадају у "вечни" отпад, што је још један разлог за коришћење листова, који ће се природно разградити.

Цена и вредност чаја

Сигурно је да је куповина кесица бржи и јефтинији избор, али многи не знају да се исти листови ринфузног чаја могу потопити у врелу воду више од једног пута, све док се из њих поптуно не "исцеди" укус. Због тога, куповање чаја од целих листова може бити опција за коју је вредно платити, јер може пити све док се сва његова својства потпуно не искористе.

image