Магазин

Последњих 12 месеци најтоплији период Земље у последњих 125.000 година

Последњих 12 месеци било је најтоплији период у свету од како се мери температура, што су научници упоредили са ''филмовима апокалипсе'', односно са високим температурама, жестоким шумским пожарима, снажним олујама и разорним поплавама, док нови подаци откривају колико је оваква ситуација неуобичајена и ''ванредна''.
Последњих 12 месеци најтоплији период Земље у последњих 125.000 годинаGetty © David McNew

У великом климатском извештају које је ове седмице објавила истраживачка група Климатска централа, наводи се да је човечанство доживело најтоплији период од 12 месеци у последњих најмање 125.000 година, као и да је ''сасвим извесно'' да је 2023. била најтоплија година у забележеној историји, након пет узастопних месеци рекордно високих температура, преноси Си-Ен-Ен.

Период од новембра 2022. до краја октобра 2023. био је најтоплијих 12 месеци, са просечном температуром од 1.32 степена Целзијуса изнад температура прединдустријског периода, према анализи међународних података коју је у данас објавила непрофитна истраживачка група Климатска централа.

"Кључнa ствар је то што ово није нормално. То су температуре које не би требало да доживљавамо", рекао је Ендру Персинг, потпредседник за науку групе Климатска централа, током разговора са новинарима. "Доживљавамо их само зато што смо претерано емитовали угљен-диоксид у атмосферу."

Огромна већина становника планете била је погођена неуобичајено топлим температурама током овог 12-месечног периода, наводи се у истраживањима, при чему 7.3 милијарде људи, односно 90 одсто глобалне популације, је искусило најмање 10 дана високих температура "са веома јаким климатским отисцима".

У Индији, 1.2 милијарде људи, односно 86 одсто становништва те земље, искусило је најмање 30 дана високих температура, а у САД та бројка је износила 88 милиона људи, или 26 одсто становништва.

Само две земље, Исланд и Лесото, искусиле су температуре које су биле ниже од просечних током овог периода, наводи се у извештају.

Сваки месец од јуна оборио је месечне температурне рекорде, а сваки месец од јула био је барем 1,5 степени Целзијуса изнад преиндустријских нивоа. Ова година до сада има просечну температуру од 1,43 степена Целзијуса изнад преиндустријских нивоа - што је опасно близу међународно договорене амбиције да се ограничи глобално загревање на 1,5 степени Целзијуса.

Поред невиђених температура на копну, температуре океана наставиле су да расту. Оне су константно на рекордно високим нивоима од почетка маја, што је подстакло експлозиван развој урагана и тропских олуја широм планете.

Лед на Антарктику такође је остао на рекордно ниским нивоима током шест узастопних месеци, према извештају.

image
VV inauguration
banner