Магазин

Због отапања леда на Антартику угинуло скoро 10 хиљада пингвина

Тужна прича долази са Антартика где је примећено да је угинуло скоро 10 хиљада младих пингвина због отапања леда, говоре скорашња истраживања.
Због отапања леда на Антартику угинуло скoро 10 хиљада пингвина© Derek Oyen

Научници верују да је умрло на хиљаде и хиљаде младих царских пингвина на Антарктику, због рекордно ниског нивоа леда у мору који је изазвало "катастрофални неуспех у размножавању" крајем 2022. године, наводи ново истраживање. Анализом сателитских снимака утврђен је распад стабилног морског леда и нестанак малих пингвина у времe када им joш није израсло водоотпорно перје. Због тога су се птице највероватније удавиле или смрзле.

"То је тешка прича. Био сам шокиран. Веома је тешко замислити да ове мале животиње умиру у великом броју", рекао је др Петер Фретвел, главни аутор истраживања.

Пингвини се суочавају са неизвесном будућношћу због глобалног загревања, јер се ослањају на морски лед, за који се предвиђа да ће се све више отапати.

"Пингвини зависе од леда који је битан за циклус размножавања. Лед је стабилна платформа коју користе да би одгајили своје младе. Али ако тај лед није толико обиман колико би требао да буде или се брзо распада, онда су пингвини у невољи. Дуго смо то предвиђали. Губитак морског леда био је без преседана и далеко бржи него што смо замишљали", каже Питер Фретвел.

Угинуће пингвина је догађај "без преседана", наводи се у истраживању, јер је то био први пут да је више колонија широм великог региона пропало у једној сезони. Такође, "истраживање драматично открива везу између губитка морског леда и уништења екосистема", саматра и научник доктор Џереми Вилкинсон.

Податак да је угинуло толико пингвина јесте катастрофалан, али доктор Питер Фретвел истиче да постоји нада: "Можемо да смањимо емисије угљеника које изазивају загревање. Ако то не учинимо, довешћемо ове прелепе птице до изумирања".



image