Магазин

Млади у Европи су спремни да направе велике промене у животном стилу да би спасили планету

Према анкети у којој је учествовало седам земаља Европе, закључено је да су млади људи спремнији од старијих генерација да праве велике промене у начину живота, као што је издржавање мале породице (са једним дететом или без деце) и одрицање од аутомобила, да би умањили свој еколошки отисак. Анкета је показала и да су млади веома забринути и због економског стања у свету, које је повод за многе одлуке које доносе везане за породицу, куповину возила, некретнина...
Млади у Европи су спремни да направе велике промене у животном стилу да би спасили планету© Pexels/Nubia Navarro (nubikini)

У анкети су учествовали испитаници из Енглеске, Данске, Француске, Немачке, Италије, Шпаније и Шведске, који су имали од осамнаест до више од шездесет пет година. Показало се да су млади људи, претежно у категорији од двадесет пет до тридесет четири године, спремни да направе одређене промене у животу (или их већ примењују) како би спасили планету, али и донели финанскијски одговорне одлуке, с обзиром на забринутост коју имају због економског стања у њиховој држави/свету, преноси "Гардијан".

Еколошки отисци

Шта заправо значи "еколошки отисак"? Еколошки отисак представља збир свих "еколошких услуга" које људи "захтевају" од одређеног простора. Подразумева биолошки продуктивне површине потребне за усеве, пашњаке, насељена подручја, риболовна и шумска подручја. Овде се такође подразумева површина шуме која је потребна како би се апсорбовале емисије угљендиоксида које океан није апсорбовао.

Дакле, када су упитани чега су спремни да се одрекну да би умањили глобално загревање, 28 одсто и 30 одсто у прве две групе младих људи (18 до 24 године и 25 до 34 година) је изјаснило да су спремни да имају мање деце него што би иначе желели. Неки су чак изјаснили да не би уопште имали децу.

Исти одговор је дало око 19 одсто људи у групама старијих генерација, али се претпоставља да су многи од њих већ постали родитељи и да вероватно не планирају да имају велики број деце у будућности. Осим тема везаних за издржавање породице у контексту екологије, млади су спремни и на прављење одређених промена у животном стилу.

Педесет четири одсто младих од 18 до 24 године сматра да није неопходно да возе аутомобил, већ да би радије ишли пешице, возили бицикл или користи јавни превоз, а 41 одсто би радо возило електрични ауто.

Аутомобила би се одрекло 45 одсто старијих (преко шездесет пет година), док би око 21 одсто користило електрични ауто. Исто тако, млађе генерације су спремне да чешће купују половну одећу, али сматрају да мање промене у свакодневници, као што је неговање/сађење биљака у дому, немају толики утицај.

Уместо тога, млади су више вољни да избаце животињске производе из исхране (или многи већ примењују овај режим), него старије групе (преко педесет пет година). Поред тога, 43 одсто припадника у групи од 18 до 24 године би подржало увођење ограничавања количине конзумирања животињских производа, док само око 25 одсто људи који имају преко 65 година подржава ову идеју.

Ипак, није постојала велика разлика у бројкама између старосних група када је у питању забринутост за будућност планете и жеља за увођењем више програма за сађење дрвећа и строгих правила о штедњи енергије.

Испитаници из Италије, Шпаније и Енглеске су показали највећу вољу за увођењем промена у животном стилу зарад добробити планете, док се на последњем месту налазила Немачка.

Новац

Око 43 одсто младих су изјавили да их тренутна економска ситуација у свету спречава да се одселе од родитеља. Такође, због брига о финансијама, 56 одсто младих сматра да неће бити у могућности да купе кућу/стан а чак 38 одсто верује да неће моћи финансијски да брине о деци.

image