Магазин

Кашкулакска пећина: Место моћи древних шамана на југу Сибира које чува старац са ватреним очима

У Сибиру постоји једно место које туристе привлачи не само својом лепотом и живописним пејзажима, већ и необјашњивом моћи древних шамана. Кашкулакска пећина, проткана магичном енергијом, у себи крије сакрална знања, али су она резервисана само за одабране, "светле људе". Ипак, иако важи за туристичку дестинацију, одређеним људима је изричито забрањено да се у њу спуштају.
Кашкулакска пећина: Место моћи древних шамана на југу Сибира које чува старац са ватреним очима© Canva / alexandraivankovich

Мистична Кашкулакска пећина сакривена је између шумовитих брежуљака и горских венаца планине Кашкулак, а локално становништво, знајући за њене магичне моћи, је често зове и Пећином Ђавола. У пећину се може ући са три стране, а сваки од улаза води до једног од три нивоа који су међусобно повезани уским пролазима.

Кашкулакска пећина је једна од најстаријих пећина у Русији

Кашкулакска пећина је једна од најстаријих пећина у Русији, а географи и археолози сматрају да је стара чак преко милион година. Међутим, први пут се у историјским списима она спомињала тек почетком 20. века, када је руски геолог пећину назвао Туримском, по реци која је протицала недалеко одатле. Педесетих година прошлог века, подземни тунели Кашкулакске пећине су привукли многобројне научнике и истраживаче, који су у њима пронашли и ретке видове слепих мишева. Међутим, ова пећина крије и нешто много тајанственије и мрачније, због чега важи и за једно од пет најмистичнијих места на свету.

Место на коме се сусрећу бела и црна магија

Сибирска пећина је много векова била место на коме су се сусретале бела и црна магија, а сматра се да је испрва на тим просторима живео древни народ који је у Кашкулакској пећини вршио магијске обреде и приноси жртве боговима који су штитили земљу. Међутим, у периоду између 3. и 5. века наше ере, територију су населили народи који су се клањали Црном демону, а како им се позиција пећине допала, решили су да је отму домороцима. Тако је пећина одједном постала место борбе добра и зла, светих и нечистих сила, о чему и данас сведоче бројни животињски, али и људски остаци.

Иако се већ вековима у њој не врше никакви обреди, нити је насељавају народи који се клањају боговима или демонима, енергија пећине је итекако осетна. Поједини туристи су чак имали халуцинације, паничне нападе и јаке вртоглавице када би се спустили у њу, а како кажу, унутрашњост пећине је испуњена неком необјашњивом енергијом и никада доживљеном моћи. Призор који су описивали они који су доживели халуцинације леди крв у жилама: наводно се пред њима јавио старац са чупавом капом из које извиру рогови, а како се приближавао, у његовим очима се све више видео пламен. Ово је и један од разлога због којих се посете изричито забрањују људима са осетљивијом психом.

Енергија древних шамана и сакрална знања

Постоји народно предање да је Кашкулакска пећина проткана енергијом древних шамана и да само "светли људи" у њој могу да пронађу сакрална знања и заштиту од нечистих сила. Међутим, постоји и нешто другачије веровање према коме у пећини живи и бог подземног света Ерлик, који свој дом брижно чува и тако што емитује негативну енергију и не да никоме да се у њему дуго задржава.

image