Магазин

Како заштити дете на ТикТоку

Иако на први мах делује као забава и одлична ствар за отклањање доколице, ТикТок је често извор садржаја који су опасни за децу. У разним изазовима деца и тинејџери, који су најчешћи корисници ове мреже, били су жртве вршњачког насиља или чак губили су животе, те се поставља питање - шта можемо да урадимо да би нам дете било безбедно на ТикТоку? Поред разговора, постоји неколико опција на самој мрежи које су од користи.
Како заштити дете на ТикТоку© freepik

Апликација ТикТок омогућава да гледамо, снимамо и делимо видео снимке који су "подвучени" популарном музиком. Међутим, осим забавног садражаја, ова друштвена мрежа је нажалост и извор разних опасности којима деца могу бити изложена, као што су вршњачко насиље, опасни изазови, а такође се могу наћи на мети предатора или уцењивања. Поставља се питање како да их заштитимо и отворимо очи о опасностима које вребају од наводо безазленог скроловања?

За почетак - инсталијарте и ви апликацију и истражите је

Као родитељи, на нама је да одлучимо да ли ћемо детету дозволити да користи ТикТок. За почетак је препручљиво да и ми имамо инсталирану апликацију, јер ћемо се тако најбоље упознати како ова мрежа функционише. Треба да имамо у виду да правила и услови коришћења налажу да деца испод 13 година не би требало да имају налог.

"Сви имају ТикТок" није оправдање да малишан буду на овох платформи кад му није време, али чињеница је да деца отварају налоге на своју руку.

Уколико дете жели да користи ТикТок, постоји посебан одељак за децу млађу од 13 година, који укључује додатне функције приватности и сигурности. Тада им је допуштено да виде уређене видео-снимке и не могу коментарисати, претраживати или објављивати своје снимке. Како овакав ТикТок није примамљив деци, неретко лажу за године, па им је сав садржај јако брзо на дохват руке.

Не забрањујте коришћење интернета - усмерите дете да га правилни користи

Пре свега неопходно је да разговарамо са дететом о коришћењу апликације и да му предочимо шта подразумева безбедан садржај. Скренути му пажњу да не треба да учествује у изазовима, расправама, или да, на пример, открива своје податке.

Више је него препоручљиво да му ограничимо време које проводи на интернету, а самим тим и на ТикТоку. Под тим се подразумева да активирамо опцију Screen time Managment и тако лимитирамо коришћење мреже на сат времена. Такође, не би требало да детету забранимо да користи интернет или ову мрежу, него да га усмеримо и понудимо му садржај који нећу утицати негативно на њега. 

Круцијално је да пратимо и проверамо шта ради и гледа на овој мрежи. ТикТок нуди опцију Family Pairing која повезује родитељски и дечији налог. Такође, како би дете заштитили од садржаја који није примеран за његов узраст треба укључити Restricted Mode који се ће постарати да на ForYou страници не излазе снимци који нису за њега. 

Дететов профил мора да буде приватан, јер тако се успоставља контрола - ко може да га прати, а ко не, ко остваља коментаре и слично. Уколико је изразило жељу да поставља снимке - требало би га посаветовати да то буде у неком неутралном окружењу које не открива где се тачно налази и повести рачуна какве видео прави. 

Посебно треба обратити пажњу на изазове

Подстичите дете да креира и дели позитиван садржај. Ово не само што доприноси онлајн заједници, већ и смањује ризик од учешћа у потенцијално опасним изазовима. 

Многи изазови на ТикТоку подстичу такмичарски дух, али неки могу прећи границе и резултирати вршњачким насиљем. Родитељи би требало да буду свесни коментара, увреда и негативних интеракција које деца могу доживети или упутити другима. Неки трендови укључују изазове који могу бити физички опасни.

Изазов или "челенџ" како га деца зову, за кратко време постане популаран и то често може да буде неки кратак смешни видео, песма, караоке, плес који они треба да опонашају. Ипак, неретко се постављају и изазови који се заврше најтрагичније могуће - смрћу детета. Због Blackout Challenge, десетогодишња девојчица из Италије је изгубила живот. Она се затворила у купатило, где је покушала да сними видео док је везивала појас од баде мантила себи око врата. Нажалост, овај изазов се у њеном случају завршио катастрофално и девојчица је преминула. 

Такође, пре извесног времена био актуелан изазов Skullbreaker Challenge - неко скаче у ваздух а две друге особе је ударају у ноге како би изгубила равнотежу. Тада је забележен велики број незгода и повреда главе, ногу и кичме.

image