Магазин

Метода "6 шешира" за брзо и лако доношење одлука

Доношње одлука је увек мач са две оштрице, а погрешна процена нас може коштати много. Срећом, постоје методе које нам овај изазов могу олакшати, а једна од њих је и метода 6 шешира. Сваки од њих је једна тачка гледишта, а коришћењем свих шест су шансе за доношење неисправне одлуке сведене на минимум.
Метода "6 шешира" за брзо и лако доношење одлука© Canva / alexandraivankovich

Како бисмо донели исправу одлуку потребно је сагледати ситуацију из различитих перпектива, водећи рачуна да нам ништа не промакне, а важаност чинилаца не умањи. Ово може бити изазовно. Срећом, британски психолог Едвард де Боно има развијену методу 6 шешира.

Шта је метода 6 шешира

Сваки од шест шешира представља једну тачку гледишта, односно један стил размишљања који би требало да примените када доносите одлуку. Поента је да сваки од тих шешира "ставимо на главу" један по један, и уз помоћ њих са различитих аспеката сагледате ситуацију.

Сваки шешир је различите боје:

  • Жути шешир је симбол оптимизам. Када вам је он "на глави", сагледавате све предности овог решења и могућности које вам оно отвара.
  • Зелени шешир је шешир креативности. Када "носите" овај шешир, дозволите себи да слободно генеришете идеје без икакве цензуре, да истражите разне креативне опције и сагледате њихове шансе или претње које се могу јавити као последица.
  • Црвени шешир представља емоције. Обратите пажњу на осећања која вам одлука изазива, послушате своју интуицију и унутрашњи глас. Покушајте да замислите какве би биле и емоционалне реакције других људи. Ово је одличан начин да повежете емоције са рационалним доношењем одлука.
  • Бели шешир су аналитичко размишљање и рационалност. Када "носите" овај шешир треба да се фокусирате на податке и анализирате све информације које су вам доступне.
  • Црни шешир треба да вас смести у режим озбиљне критике. За разлику од жутог који је ту да сагледате све са оптимизмом, док имате "на глави" црни шешир, треба да тражите искључиво недостатке решења. У овом шеширу треба да симулирате најгоре сценарије и размислите које су то штетне последице које ваше решење може донети.
  • Плави шешир је одговоран за стратешко размишљање и контролу. Он је потребан да бисте мудро управљали процесом, на време приметили да нешто не иде по плану и брзо променили шешир ради поновног сагледавања ситуације.

Како би употреба ових шешира изгледала на практичном примеру?

Рецимо да треба да одлучите да ли да промените посао: када "ставите на главу" жути шешир видећете све предности које та промена са собом доноси: то може бити рад од куће, а самим тим и више времена за вас, може бити већа плата или једноставно лепше окружење. Зелени шешир ће вам отворити креативан поглед на промену - можда можете да преуредите простор у коме радите, обогатите га на неки начин, а сигурно нешто и научите на новој позицији. Црвени је ту да сагледате како се осећате по питању промене - да ли сте срећни, узбуђени, или можда уплашени.

Бели шешир нам служи да будемо рационални - да све плусеве и минусеве ставимо на папир. Црни шешир ћемо користити да видимо које су најгоре последице које наша одлука може донети - да ли постоји ризик да ускоро компанија пропадне, а ми останемо без посла, да ли је то немогућност отплате кредита јер ћемо имати мању зараду, и тако даље. На крају, плави шешир је ту да погледамо и неколико корака напред и видимо где ће нас таква промена одвести "на дуже стазе" - ако увидимо да постоји нешто што не желимо на свом путу, можемо се вратити уназад и "ставити на главу" неки од шешира поново.

Којим редоследом користити шешире

Не постоји универзално правило којим се шешири "стављају на главу", те је на вама да одаберете онај који ће бити први у низу. Оно о чему треба водити рачуна уколико одлуку доносите сами је да ни један не прескочите, односно да не умањите његов значај у односу на преостале.

Ова техника се, међутим, не мора користити само када сте "један на један" са својим мислима, већ је једнако успешно можете примењивати и у групним беседама и интерактивним радионицама. Уколико број чланова дозвољава, можете сваком понаособ дати један од шешира и тако сагледати ширу слику сваке појединачне одлуке - не само да ћете се јако добро забавити, већ и донети решење које је добро промишљено.

image