Магазин

Зашто је важно не мешати се у туђе животне одлуке

"Потпуно је немогуће да знамо да ли ће пријатељ имати користи од новог посла, рођења детета или студирања", каже професор Аклаги са Кембриџа. Мешањем у ове одлуке, нарушава се основно морално право, јер свако мора да важне и трансформишуће одлуке донесе сам. Самоауторизације је право да сами доносимо важне животне одлуке, било да је реч о промени посла или родитељству.
Зашто је важно не мешати се у туђе животне одлукеGetty © getty

"Када имаш намеру да се ожениш? Пролази ти време", није нешто што се може чути само у Србији. Широм света из најбоље намере родитељи, фамилија и пријатељи покушавају да помогну својим најближима на одређени начин, критиком или питањима. Некад ова помоћ иде мало даље, па се прводаџише за своју децу или се намеће уписивање факултета за које родитељи мисле да су прави избор. 

Професор морала, Фарбод Аклаги са Кембриџа, сматра да је ово потпуно погрешно, јер је морална обавеза дозволити члановима породице, и пријатељима да донесу сами важне животне одлуке.  

"Значај доношења одлука је у учењу шта је за нас добро, доношење избора којим сазнајемо шта ће наше основне жеље и вредности постати. Јер аутономним доношењем, одлучујући за себе, учимо и ко ћемо постати, а све нам то даје одређени степен самоауторства", каже професор Аклаги у свом раду "Трансформативно искуство и право на аутономију откривања", преноси "Гардијан". Само кроз ове важне одлуке, особа сазнаје и учи о себи.

Аутономија у откривању шта је за некога одговарајућа одлука, нарушава се и оним што се сматра "добрим намерама", као што су то савети пријатеља и породице око круцијалних животних одлука. Професор Аклаги ово објашњава чињеницом да нико не може да зна како ће одлуке које мењају живот - као што је нов посао, рођење детета или образовање, користити некоме, све док се оне заиста и не десе. Због тога, свако мора да донесе одлуку самостално, сматра овај професор.

Једино оправдано мешање у туђе животне изборе, овај професор види само ако је очигледо да ће неко својим избором некога поредити или оштети себе, а сваки други разлог наводи да је штетан, па може и да повреди оне који се највише воле.

"Давањем разлога, аргумената или доказа у односу на то какво би искуство друге особе било ако нешто изабере или не, не поштује се њихово морално право на аутономију избора", сматра професор морала и додаје да су ови избори од кључне важности. Није исто саветовати особу да не поједе пицу и ово образложити, као рећи пријатељу да треба да оснује породицу и објашњавати разлоге који можда уопште неће бити такви у реалности.

 

image
VV inauguration
banner