Магазин

Патлиџан - одличан савезник у борби против килограма

Патлиџан или плави парадајз, како га још зову код нас, не заузима баш почасно место на српским трпезама иако би требало. Наиме, има мало калорија, добар је извор влакана и помаже у регулацији нивоа шећера у крви и равнотежи дигестивног тракта, те његово укључивање у исхрану може да има велике користи за здравље, али и редукцију килограма.
Патлиџан - одличан савезник у борби против килограма© © @ KamranAydinov/freepik

Колико често конзумирате патлиџан? Вероватно га с времена на време испохујете или у најбољем случају припремите са месом и пиринчем. Ипак, чини се, да није посебно популаран. Многи као изговор наводе његов горки укус, али ће пре бити то што нисмо навикли да чешће буде у нашем јеловнику. Ово је потребно мењати, јер специфични љубичасти плод ипак има пуно здравствених предности.

Нискокалоричан, а богат нутритијентима

Патлиџан се сврстава у поврће, али због начина на који расте заправо је воће. Било како било, ова биљка у само сто грама има око тридесет калорија, и садржи солидне количине магнана, калијума, фолата. Богат је антиоксидансима који помажу у спречавањи болести срца и разних карцинома. Садржи велику количину влакана која доприносе бољем раду црева и смањење нивоа холестерола. Управо због тога, као и осећаја ситости добар је у борби против вишка килограма. Боју патлиџан дугује антоцијанинима, врсти пигмента са антиоксидативним својствима, а међу најкориснијим се истакао насунин.

Лако се припрема и комбинује са другим намирницама

Иако се неки жале да се догађало да је горак или пак пуно љут, препорука је да се пре термичке обраде, добро опере, ољушти, исече на уздужне комаде и посоли. Неопходно је сачекати око пола сата, да со ублажи горчину, и тек онда га пећи, пржити или динстати са другим поврћем. Одлична је замена за висококалоричне намирнице, јер нема много угљених хидрата и калорија.

Специјалитет са патлиџаном са југа Русије

Најлакши начин да га спремите јесте да га ољуштите, посолите и са мало маслиновог уља испечете у рерни. Ипак, ако желите да пробате сложеније јело, предлажемо салату која долази из Краснодарског краја, а баш на југу Русије посебно су популарна јела која укључују ову намирницу.  

Састојци:

  • 1 патлиџан
  • 2 црвене паприке
  • 2 парадајза
  • 3 чена белог лука
  • комбинација зачина - мирођија, першун и босиљак (по жељи може само један зачин)
  • мало уља
  • со

Прелив:

  • 1 кашика уља
  • 1 кашика сирћета
  • мало шећера
  • пола кашчице соли
  • пола чаше воде

Припрема:

Поврће добро оперите, патлиџан исеците на кругове и посолите. Сачекајте пола сата да би со извукла горчину. У међувремену, исеците паприку на крупније комаде и пропржите на уљу. То касније исто урадите са патлиџаном. У чинији ређајте прво патлиџан, мешавину зачина са ситно сецканим луком, па паприку, онда опет зачине, и на крају парадајз исечен на кругове.

Загрејте воду и добро промешајте све састојке предвиђене за прелив. Прелијте салату и оставите да стоји десетак сати. Када је будете сервирали, поново ставите мало уља, биће још укуснија.

image