Магазин

Авокадо: Супер храна или супер хир

Сведоци смо правог авокадо бума - oд сендвича до смутија, авокадо се увукао у готово све кулинарске комбинације, а његова нутритивна вредност се слави: монозасићене масти које су "добре" за срце, влакна за бољу пробаву, витамини и минерали подржавају целокупно здравље. Но, да ли је све то довољно да оправда његову свеприсутност у тањирима и на друштвеним мрежама.
Авокадо: Супер храна или супер хир© freepik/freepik

Данас се чини да скоро сваки ресторан има неки артикал са авокадом који служи да привуче посетиоце. Иако је авокадо веома здрав, мали комад овог воћа (да, то је воће, а не поврће) неће одмах учинити и Биг Мек здравим. То је супер храна, али није зелено злато, па гвакамоле сос неће поништити 1.000 калорија из бурита који сте управо појели. Једноставно не постоји састојак који би то могао да уради, али очигледно повећава нутритивну вредност било које хране којој је додате. Један од разлога зашто неки људи избегавају авокадо је због високог садржаја масти, али то су добре масти које су вашем телу потребне за функционисање.

Здравствени аспекти авокада

Авокадо је извор разних хранљивих материја које га чине привлачним за оне који се труде да воде здрав начин живота. Богат је монозасићеним мастима које се сматрају "добрим" мастима, а које могу позитивно утицати на здравље срца. Такође, авокадо садржи влакна која доприносе осећају ситости и подржавају добар рад дигестивног тракта. Витамин К, витамин Е, фолна киселина и калијум су само неки од витамина и минерала присутних у авокаду, који могу бити додатни аргумент да се ова намирница уврсти у исхрану.

Утицај прехрамбене индустрије и друштвених мрежа

С друге стране, критичари истичу да је популарност авокада део веће слике која се тиче утицаја прехрамбене индустрије и друштвених мрежа. У ери Инстаграма и других платформи, храна је постала не само извор исхране, већ и средство за самопромоцију. Овај тренд је резултирао нагласком на естетици хране, што је авокаду омогућило да постане визуелно атрактиван и "фотогеничан" састојак бројних јела.

Уплив друштвених мрежа на кулинарску сцену променио је начин на који размишљамо о храни. Храна је постала уметничко дело које се дели са светом. Управо овде на сцену долази авокадо - фотогеничан, кремаст и разноврстан, авокадо је постао "инстаграмичан" састојак. Инстаграм, Пинтерест и ТикТок постали су платформе на којима се храна не само једе, већ и излаже.

Иако је здравствена вредност авокада неоспорна, мора се размотрити и утицај прехрамбене индустрије. Навалу производа који садрже авокадо - од намаза до уља - можемо схватити као маркетиншки трик, да се искористи авокадо "лудило". Слоган "све с авокадом" може се чинити примамљивим, али не смемо заборавити да су калорије и састојци кључни.

Стручно мишљење

Нутриционисти су сагласни да авокадо свакако има позитивне карактеристике, али да је важно разумети да ниједна храна није чаробна и да здравље зависи од целокупног обрасца исхране. Иако авокадо доноси користи, требало би га конзумирати умерено као део разноврсне исхране која обухвата воће, поврће, протеине и интегралне житарице.

Прекомерни унос може довести до прекомерног уноса калорија. У једном авокаду може бити више калорија него што многи људи мисле. Поред тога, они који држе дијету са смањеним уносом угљених хидрата треба да буду обазриви јер авокадо има знатан садржај угљених хидрата.

image