Магазин

Да ли су вежбе за лице заиста ефикасне

Масаже и гимнастика за лице, кружни покрети око очију, тапкање кажипрстом у пределу браде... Вероватно сте видели или чули о овим "ефикасним" вежбама за подмлађивање - новински текстови хвале ефекте јоге за лице, на мрежама инфлуенсери кажу да су им овакви "тренинзи" помогли да изгледају пар година млађе. Ипак, дерматолози се не слажу са њима и тврде да нећемо ништа изгубити ако нам вежбе за лице постану рутина, али наглашавају да не очекујемо неке велике резултате.
Да ли су вежбе за лице заиста ефикасне© freepik

Сигурно сте налетели на неки од снимака на ТикТоку или Инстаграму, где особа демонстрира вежбе за лице пред милионским онлајн аудиторијумом. Показује како треба да масирамо кажипрстом предео око носа, "правимо" кругове око очију, отварамо широко уста у облику слова О. Поврх свега, неки тврди да су ове рутине побољшале тонус коже и ублажиле боре око уста. Звучи идеално и већ размишљамо да треба да покушамо овако нешто, јер одузима мало времена, а не кошта скоро ништа.

@lisa.beautify Welcome to Selfcare TikTok 🫶 If you want to learn more facial exercises, check out my face yoga course 🤗 #facemassagetips♬ People (Sped Up) - Libianca & sped up + slowed

И дерматолози дају ветар у леђа да пробамо, али ниси убеђени да ћемо имати неке велике резултате:

"Потребно је да знате је да не постоје добре научне студије које потврђују тврдње да су вежбе за лице делотворне. Искрено, тешко је рећи да ли су вежбе за лице делотворне. Али ако сте заинтересовани да покушате, нема разлога да то не урадите. Нису опасне и неће изазвати лош резултат, каже Сузан Олбрихт, ванредни професор дерматологије на Харварду и додаје да није уверена у њихву ефикасност.

Не треба очекивати драстичну промену од ове технике против старења

Доза скептицима у домену неге коже на овакав начин у научним круговима постоји, али у одређеним ситуацијама вежбе за лице су корисне. "Масажа и вежбе које затежу кожу захваћену ожиљцима могу учинити да наглашени ожиљак постане мање видљив. Неоспорно је да помажу код побољшања мишићног тонуса на лицу и губитка масти или прерасподели масти, али су промене веома суптилне", наглашава др Олбрихт, а пише Хелт Харвард.

Шта убрзава старење коже

Стрес, мањак сна, дувански дим, свакодневна конзумација алкохола, брза храна, боравак у загађеним срединама, излагање сунцу без коришћења крема са заштитним факторима су најчешћи узроци због којих убрзано старимо. 

Лекари истичу да не постоји само једна техника која се показала као делотворна у "борбама" против бора, подочњака и уморног лица. Да бисмо почели да уочавамо позитивне промене, поред козметичких процедура, између осталог и масажа и вежби за лице, морамо да укључимо избалансирану исхрану богату витаминима и минералима, квалитетан сан, доста течности, физичку активност. 

image