Магазин

У Јапану одржано прво светско такмичење у сакупљању смећа са улица

У среду је одржано прво светско првенство у новом, јединственом спорту: сакупљање смећа. Учествовала је 21 земља a тимови су морали да шетају улицама Токија и прикупe што више смећа за одређени временски период. Иако победничку титулу нису однели домаћини, организатори сматрају да је најважније да су улице очишћене и да ће такмичење наставити да се одржава.
У Јапану одржано прво светско такмичење у сакупљању смећа са улица© Pexels/Marta Ortigosa

Такмичари су морали да пронађу што више комада отпада у граду, као што су празне лименке, комадићи пластике и цигарете на улицама Токија, али овога пута је Британија подигла први "Спогоми" трофеј. 

Тимови, укључујући људе из САД, Аустралије и Француске, прикупили су укупно 548 килограма смећа, преноси "Јаху!". Били су "наоружани" рукавицама, металним клештима, врећама за смеће и добром енергијом. Сваки тим је био састављен од по три играча, који су добијали бодове на основу количине и врсте смећа које су покупили. 

Сакупљање смећа са приватних имања није било дозвољено, а играчима је дато 20 минута након сваке сесије да сортирају отпад у различите категорије (запаљиви отпад, пластичне флаше које се могу рециклирати, металне лименке, опушке и друге).

Велика Британија је освојила прво место са 9.046 поена за сакупљање укупно 57.27 килограма смећа.

"Фрустрирајуће је јер смо желели да победимо на овом догађају", рекао је Томое Такахаши, члан јапанског тима из префектуре Нигата, преноси јапански лист "Маинићи шинбун". "Али надам се да ће због овога више људи широм света бити заинтересовано за питања животне средине." 

Такмичење је покренуто 2008. године и названо је по споју речи "спорт" и "гоми (смеће)". Главни организатор, Кеничи Мамицука, је дошао на ову идеју када је скупљао смеће током јутарњег трчања, када је схватио да би постављање циљева то могло претворити у забавну активност. "Ако формирате национална удружења за "спогоми", моја амбиција је да то постане олимпијски демонстрацијски догађај", изјавио је за "Маинићи шинбун".

Друго Светско првенство "спогомија" требало би да се одржи у Токију 2025. године.

 

image