Магазин

Поклопци за шахтове као уметничка дела у Јапану

Људи у целом свету свакодневно ходају преко поклопаца за шахтове и никада не обраћају пажњу на њих. Ипак, ако бисмо ходали улицама Јапана, вредело би да погледамо доле, јер можемо угледати веома занимљиве поклопце за шахтове. Ови поклопци нису само функционални, већ представљају јединствена уметничка дела, толико вредна да могу бити и колекционарски комади.
Поклопци за шахтове као уметничка дела у ЈапануGetty © Adam Pretty, Wikimedia Commons/m-louis .

Поклопци шахтова већину људи асоцирају на бетон, улице, канализацију, али у Јапану они представљају улично уметничко дело, које многи поштују и обожавају. Насликани шахтови се могу пронаћи у чак деведесет пет одсто општина широм земље и најчешће приказују симболе места у коме се налазе. Осим традиционалних јапанских мотива, на шахтовима се могу видети и елементи из популарне културе, апстрактни орнаменти, локлана флора, фауна и сцене фестивала. Илустрације служе као јединствени "печат поноса" одређеног насеља, општине, префектуре... 

Феномен се развио у осамдесетим годинама, када је један бирократа из Министартства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре желео да оправда плаћање пореза за скупе пројекте за канализационе системе, тако што је дозволио општинама да украшавају поклопце за шахтове. Временом, градови су организовали такмичења у дизајнирању поклопаца за шахтове и ова традиција се наставља и данас. Према Јапанском удружењу за поклопце шахтова, тренутно постоји на хиљаде вибрантно обојених поклопаца које пешаци могу уочити широм земље.

Ове функционалне илустрације, направљене од ливеног гвожђа, представљају још један интересантан симбол Јапана, у коме је естетика често важна исто колико и функција. Помажу и код туризма, јер се украшени шахтови могу пронаћи на разгледницама, као штампани мотиви на мајицама и торбама, а могу бити претворени и у различите суверире, као што су привесци, фигурице... Многи блогери и инфлуенсери креирају посебне профиле, на које искључиво објављују поклопце које уоче током путовања у Јапан.

Према јапанским новинама "Маинићи шинбун", поклопци ће ускоро бити доступни за јавност и љубитељи ове индустријалне уметности ће моћи да купе један комад за три хиљаде јена (око двадесет евра). Просечан животни век једног поклопца је од петнаест до тридесет година, након чега их колекционари могу купити и дати им нову, искључиво естетску функцију. Тада постају уметнички радови који се излажу или чувају у приватним колекцијама, тако да се њихов "други живот" наставља, док се нови круг илустрованих поклопаца поново поставља на улице. 

image