Магазин

Бенд "The Prodigy" изменио текст популарне провокативне песме

Корисници друштвених мрежа сматрају да је вирални видео клип са недавног концерта групе "The Prodigy" доказ да је бенд, након 26 година, променио препознатљив текст једног од њихових највећих хитова, "Smack My Bitch Up". У снимку се може чути да фронтмен Максим Ријалити, уместо оригиналног текста у коме понавља контроверзни наслов песме, два пута пева уводни стих "Change my pitch up".
Бенд "The Prodigy" изменио текст популарне провокативне песмеGetty © Chung Sung-Jun

Позната британска група је током викенда наступала у Лондону, а снимак с овог концерта проширио се на друштвеним мрежама. Корисник платформе Икс који је објавио снимак није објаснио да ли је бенд заиста променио текст песме, али други корисници су у коментарима поделили своје мишљење и сматрају да се јасно може чути да је стих "Smack my bitch up" избачен.

Забава или промовисање насиља

Песма је објављена на култном албуму "The Fat Of The Land" 1997. године и још тада је изазвала низ негативних реакција. У једном интервјуу за МТВ, одмах након што је песма постала хит, оснивач групе, Лијам Хаулет, објаснио је да песма не би требало да се схвата озбиљно, јер "једноставно звучи веома добро уживо" и да само представља "забаву". Додаје и да је инспирација за песму била хип-хоп кулутура деведесетих.

"Ово је тврда песма, тај исечак се добро слаже уз њу. Немам неко право објашњење зашто сам одлучио да је направим, када сам био мали, слушао сам хип-хоп групу "Ultramagnetic MCs" и желео сам да искористим тај њихов стих. Имао је добру енергију и покушао сам то да покажем и у овој песми," рекао је Хаулет. 

Од тада, "Smack My Bitch Up" је једна од најпрепознатљивијих песама бенда и преко две деценије представља савршену нумеру за подизање атмосфере на журкама и концертима. Била је на врху топ листе у САД осам дана након што је објавњена и од тада је стекла огромну популарност. Ипак, многи се годинама не слажу са коришћењем оваквог текста у популарној песми, толико да је једном проглашена "најконтроверзнијом песмом свих времена".

Осим што су овај хит из британске андергрaунд рејв сцене критиковали други музички извођачи, као што су Тори Ејмос и Бисти бојс, оптужила га је и америчка Национална организација за жене (NOW) за промовисање насиља над женама, као да је то "врста забаве".

"Никад нас неће разумети"

"На крају дана, девојке које долазе на наше наступе су опасне девојке и не гледају на то тако... Они нас не схватају. Никад нису. Никада и неће", рекао је покојни певач Кит Флинт у једном интервјуу за "Ролинг Стоун". У истом разговору, Хаулет је додао да је песма толико увредљива да не може да се схвати толико озбиљно, да је у томе цела иронија.

Ни Флинт ни Хаулет нису изразили жаљење због песме. Међутим, представник њихове издавачке куће "XL", Ричард Расел,  признао је да се предомишљао о песми и осврнуо се на контроверзу у својим мемоарима из 2020 године.

"Да ли је то уметност? Да, отприлике, а велик део уметности није угодан", написао је. "Да ли је нека жена икада била злостављана због бенда "The Prodigy"? Ја верујем да није. Али, како могу бити сигуран? Дакле, жалим ли што сам издао сингл на с насловом "Smack My Bitch Up"? Не. Али сумњам да бих то поновио."

Бенд још увек потврдио претпоставке да је текст званично измењен. 

image