Магазин

Како се у Русији у древна времена гатало уз помоћ кокошака

Пасуљ и талог од кафе се у стара времена у Русији уопште нису користили за предвиђање будућности. Уместо њих, главне "пророчице" биле су кокошке, које су могле да предвиде све - од тога колико ће плодоносна бити година, па све до тога какав ће бити будући муж.
Како се у Русији у древна времена гатало уз помоћ кокошака© DALL-E by ChatGPT

Гатање је обичај који се у светској култури укоренио још давних дана, и готово да нема народа који не воли да макар крајичком ока завири у будућност. Неки у гатање верују, други не, али једно је сигурно - обичаји који се везују за овако предсказивање будућости су увек занимљиви.

Гатање уз помоћ кокошака је у Русији у стара времена било једно од најпопуларнијих начина за предвиђање будућности, а на овим пернатим "пророчицама" су били свакојаки задаци - од тога да предвиде колико ће бити приноса наредне године, па све до тога коју младу девојку чека какав муж.

Какав апетит - такав и принос

Кокошке су се за предвиђање будућности у Старој Русији најчешће користиле у периоду пред Нову Годину, како би се народ припремио за оно што долази у наредној години. Тема приноса је била у то време најактуелнија, па су се тако и гатања најчешће тицала тога колико ће родити пшенице, овса, јечма и других пољопривредних култура.

У српском језику постоји веома интересантна пословица - какав на јелу, такав на делу - и то је можда и најбољи начин да се упореди апетит кокошака и принос у наредној години. Ако би кокошка појела све из чиније која се стави пред њу, то би значило да народ очекује веома плодоносна година, али уколико би она кљуцнула тек понеко зрно - то би био веома лош знак.

Нека кокошка изабере мужа

Младим дамама које се текуће године нису удале је интуиција кокошака била од пресудног значаја у предвиђању особина које ће поседовати будући муж. Такво је гатање било много сложеније, али и забавније, нарочито уколико се посматра из данашње перспективе. Сам ритуал се најчешће обављао увече, по мраку, када се у кући окупљало неколико неудатих девојака.

За потребе гатања на поду собе се цртао круг и у њега стављале три чиније - једна са водом, једна са ексерима и једна са драгоценостима, а поред њих и мало огледало. Затим би девојке једна по једна одлазиле у кокошињац и из њега затворених очију узимале птицу коју би носиле у собу и стављале у круг.

Ако би кокошка одабрала чинију са водом - то би значило да ће будући муж бити пијаница, ако би бирала ону са ексерима - да ће бити способан и вредан, док би, ако би се затрчала ка чинији са драгоценостима то значило да ће будући муж бити јако богат. Уколико би се кокошка заинтересовала за огледало пре него за чиније, то би указивало да ће будући изабраник срца бити нарцис.

Некада се дешавало да кокошка не одабере ништа од понуђеног, већ да у паници крене да трчи по соби и кокодаче. То би значило да ће живот са будућим супругом бити тежак и пун непредвиђених проблема. Али, дешавало се и да девојке при уласку у кокошињац не ухвате ни једну птицу, већ да се оне усплахирено разбеже. Ово није био добар знак - та девојка ни наредне године не би нашла своју сродну душу.

А шта ако се уместо кокошке ухвати петао?

Будући да су се птице бирале по мрклом мраку, дешавало се да девојке уместо кокошке ухвате петла. То би значило да је њен будући муж тренутно у браку, али да ће се ускоро развести и потом оженити њоме.

Петлови су иначе у ритуалима гатања заузимали посебно место и сматрало се да доносе срећу јер јутарње кукурикање петлова "тера нечисте силе". Осим тога, ове несрећне птице су често коришћене и као жртве приликом грађења воденица, јер се сматрало да ће се на тај начин оне заштитити од разарања, пљачки и других недаћа.

image