Магазин

Ко су безбеднији возачи, а ко боље паркира - жене или мушкарци

"Па да, женско за воланом", "Ма, шта ће теби, жени, толики аутомобил", "Где ћеш ту да се упаркираш, па ти си женско" - само су неке од изјава и предрасуда са којима се лепши пол свакодневно сусреће у саобраћају. Оваквим изјавама би (коначно) могао доћи крај сада, када су научници изнели и званичне податке о томе ко су безбеднији учесници у саобраћају, као и ко је вештији приликом паркирања четвороточкаша.
Ко су безбеднији возачи, а ко боље паркира - жене или мушкарци© Canva / AndreyPopov

Недавно истраживање о саобраћајним незгодама на путевима показало је да би друмови били далеко сигурнији да се за воланом аутомобила налазе само жене. За овакав закључак можемо захвалити осигуравајућој кући Форбс Адвајзор која је анкетирала две хиљаде активних возача.

Жене паркирају боље од мушкараца

Иако већина мушкараца тврди како су жене у саобраћају претња њиховој безбедности, али и безбедности њихових четвороточкаша, аналитички подаци приказују сасвим другачију слику:

  • 14 посто жена је током прошле године приликом паркирања оштетило свој аутомобил, док је код мушкараца тај проценат знатно виши, и износи 21
  • само 8 процената дама је приликом паркирања ударило у паркирани аутомобил или неки други непомични објекат, у поређењу са 16 процената мушкараца 
  • тек 4 посто жена је рекло да је у протеклом периоду имало саобраћајну незгоду, док је код мушкараца и овде учесталост већа, и износи 6 посто

Занимљиво је и то да су мушкарци далеко самоуверенији када су безбедност и квалитет њихове вожње предмет разговора. На питање да ли себе сматрају добрим возачима, који су спретни у маневрисању приликом паркирања, више од полавине испитаника јачег пола је рекло "да".

Са друге стране, жене су неупоредиво скромније - само 37 посто њих је рекло да своје вештине паркирања сматрају изузетно добрим.

Мушкарци су склонији ризичној вожњи и прекорачењу брзине

Анализа саобраћајних незгода показала је и да су мушкарци склонији високоризичном понашању у саобраћају, укључујући агресивни стил вожње и прекорачење брзине. Насупрот томе, жене се сматрају стабилнијим и сигурнијим возачима. Овакав закључак поткрепљен је и статистичким подацима: укупно 31,5 мушкараца је признало приликом градске вожње упадају у "маказице", док је агресивној вожњи склоно тек 21,4 посто жена.

Осим тога, мушкарци чешће пролазе и кроз срвено светло на семафору (32,2 посто пушкараца и 30 посто жена), али и возе брже од дозвољеног за 24 и више километара на час (52 посто мушакараца у поређењу са 44,6 посто жена).

Срећом, истраживање је показало и да степен ризичности вожње опада са годинама старости возача, што се може повезати не само са психичком зрелошћу, већ и са доласком породице и осећаја одговорности.

Црна статистика на српским путевима

Према доступним статистичким подацима Агенције за безбедност саобраћаја, на територији Србије се током 2022. године догодило 33.230 саобраћајних незгода, од чега је 505 било са смртно страдалим лицима. Укупно је у сабраћајним незгодама страдало 553 лица, док је тешке телесне повреде задобило 3.292 особе. Са лакшим телесним повредама забележено је 15.758 учесника у саобраћају. У 19.961 саобраћајној незгоди начињена је само материјална штета.

Када су у питању дани у недељи, највећи број саобраћајних незгода са смртним исходом или тешким телесним повредама догађао се суботом, односно петком. Међу најчешћим узрочницима саобраћајних незгода из Агенције за безбедност саобраћаја истичу погрешно извођење радњи у саобраћају од стране возача, док се на другом месту налази предузимање непромишљених радњи од стране возача.

image