Магазин

Ослић - приступачан, хранљив и савезник у губитку килограма

Ослић се најчешће конзумира када је време поста, али требало би чешће да га уврстимо у наше свакодневне јеловнике - обилује минералима и витаминима и одличан је за особе које желе да изгубе килограме. Приступачан је, килограм замрзнутог ослића кошта око 500 динара, а лако се и припрема - уз мало соли, маслиновог уља и поврћа за тили час имамо здрав и избалансиран оброк.
Ослић - приступачан, хранљив и савезник у губитку килограма© @ KamranAydinov/freepik

Ова морска риба је изразито популарна широм света - како због благог укуса чије се месо лако одваја од костију, тако и због високог протеинског садржаја и ниске калоријске вредности.

Савезник у нези косе и коже

Ослић може да помогне код нормализације хипертензије, јачања крвних судова и рада срчаног мишића. Његовом редовном конзумацијом значајно се побољшава изглед косе, ноктију, коже и слузокоже. Фолна киселина која се такође може пронаћи у филетима ове рибе, стимулише мождану активност.

Витамини групе Б, који се налазе у месу ослића, нормализују рад нервног система, смањују деструктивни ефекат стреса на тело, побољшавају сан. Витамини А, Е и други антиоксиданси неутралишу штетно дејство слободних радикала, успоравају старење ткива, минимизирају ризик од развоја рака.

Одличан за мршављење, богат селеном и магнезијумом

У једној порцији од 100 грама, ослић садржи само 90 калорија, што га чини идеалном намирницом за људе који желе да изгубе на тежини. Поређења ради, парче свињског меса те грамаже има око 260 калорија. Добар је извор селена - овај микронутријент је од виталног значаја за јак имуни систем.

Богат је и магнезијумом који игра значајну улогу у правилном функционисању мишића и нерава. Такође, порција од 100 грама ослића обезбеђује око 18 грама протеина, што је око 15 одсто препоручене дневне вредности.

Широко распростањен, има га и у Јадрану

Ослић има издужено тело, с великом главом и великим устима. Мужјаци су нешто тањи и издуженији од женки. Живи у дубљем мору, има га у Антлантику, али и по целом Медитерану, укључујући и Јадранско море.

Његово месо је бело, мекано и сочно и лако се вари. Сматра се приступачном намирницом, а код нас за килограм залеђеног ослића треба издвојити око 500 динара.  

Ослић је савршен у било ком јелу у ком је риба главни састојак. Код нас се обично једе похован или печен, али требало би обратити пажњу на здравије и хранљивије рецепте.

Ослић са поврћем

Састојци:

  • 6 филета ослића
  • 2 већа кромира
  • 2 шаргарепе
  • 1 црни лук
  • 2 чена белог лука
  • пола главице карфиола
  • маслиново уље, со
  • зачини по жељи

Припрема:

У плех или ватросталну чинију ставимо такно исечено поврће, зачинимо, ставимо уље и на крају рибу. Прекријемо фолијом и печемо у претходно загрејаној рерни на 180 степени око 45 минута, односно док поврће не буде меко.

У којим случајевима је ослић штетан

Месо ослића може изазвати алергијске реакција у виду кожног осипа, свраба или анафилактичког шока. Због тога, код особа код којих је раније утврђена нетолеранција на рибу или морске плодове, треба у потпуно искључити ослића из исхране.

Пржени ослић у великим количинама није добар, јер доводи до гојазности. Честа конзумација ове рибе доводе до хроничног затвора.

image