Магазин

Хладно за обавезе, топло за спавање: Како светлост у дому управља нашим расположењем

Светлост у кући је најважнија из практичних разлога, али врста светла коју одаберемо за одређене просторије може имати велики утицај на нас. На пример, када уђемо у другу собу и наше расположење или чак помашање се одмах промени "без објашњења", узрок најчешће може да буде расвета. Због тога је добро да знамо како светлост може да нам помогне (или одмогне) у свакодневном животу, како може да нас опусти или пробуди, побољша продуктивност, сан...
Хладно за обавезе, топло за спавање: Како светлост у дому управља нашим расположењем© Pexels/Mark

Када уђемо у просторију која је осветљена хладним, плавим тоном, можемо да се осетимо као да смо се "разбудили", да смо спремни да преусмеримо пажњу на завршавање задатка пред нама и знамо да није време за паузу. С друге стране, ако уђемо у собу у којој је светлост топла, то јест има жуте и наранџасте тонове, можемо да се опустимо и добијемо жељу за одмором (нарочито ако је светло пригушено). Наведени примери нису случајне реакције, већ су доказ бројних научних студија.

"Одговарајућа светлост нам је неопходна за одржавање нашег ума и тела у најбољој форми," објашњава за "Вашингтон пост" психолог Сели Аугустин. "Светло утиче на наше понашање, мисли и психолошко стање."

Природна светлост

Наш циркадијални ритам, биолошки сат који нам "говори" када је време за спавање и буђење, зависи од количине природног (и вештачког) светла коју добијамо у току дана. Једна студија из 2021. године је показала да је приступ природном светлу помогао учесницима да брже заспе, као и да се следећег дана пробуде одморни и добро расположени. У другој студији, која је 2022. године објављена у журналу "Building and Enviroment", доказано је да су велике количине природног светла у животном простору учесника (кухиња, спаваћа соба, дневна соба, трпезарија) позитивно утицале на њихово емоционално стање.

"Природно светло је ефикасан лек који побољшава расположење, конгнитивне способности и способност комуницирања са другима," закључила је Сели. Ипак, када немамо довољно природног светла у дому, морамо да се ослонимо на вештачке изворе светла. Осим што нам помажу да видимо, можемо одабрати одговарајућу "темпратуру расвете" за просторије у дому.

Температура боје се мери у Келвинима и у зависности од потребе, можемо пронаћи одговарајућу нијансу на основу следећих мера:

  • Хладна бела: Преко 4000K
  • Неутрална бела: Од 3000K до 4000K
  • Топла бела: Од 2700K до 3000K

Хладно за концентрацију

Светлост која је у спектру плавих се класификује као хладна бела и најчешће се користи у канцеларијама, школама, болницама, као и многим другим местима где је неопходно да имамо концентрацију и осећамо се "будно". Исту врсту плавог светла емитују наши екрани на електронским уређајима, као што су телефони, таблети или телевизори, због чега није препоручљиво да се користе пре спавања.

Хладно светло је најбоље користити у радној соби, у кухињи или у сличним просторима у којима обављамо одређене задатке. Хладну расвету у дому је препоручљиво комбиновати са топлим ЛЕД лампицама, које се могу поставити у висини нивоа очију (на полицама, испод висећих елемената, на радном столу), како не би дошло до превеликог замора очију.

Неутрално за будност

У просторијама у којима обављамо мање захтевне обавезе (чишћење, ручавање, свакодневне активности) добра средина између хладних и топлих тонова је неутрална бела. Не доводи до превише опуштања, али такође не повишава ниво коритзола (хормона стреса), као што то може да учини хладна боја.

Идеална је за трпезарије, дневне собе и купатило, поготово када користимо огледало у купатилу за дотеривање. Неутрално светло ће нам најбоље показати наш тен, док превише хладно или превише топло светло могу да нас "преваре".  

Топло за удобност

Две просторије у којима најчешће желимо да се опустимо након напорног дана су дневна и спаваћа соба, тако да је најбоље да у њима преовлада топла светлост. Како би имала највише ефекта, препоручљиво је да лампе са топлом светлошћу буду постављене у нивоу или испод нивоа очију (на столовима, иза кревета, на полицама), како не би представљале било велико визуелно оптерећење и стимулација.

Због тога је добро да имамо мале, топле светиљке и у купатилу, поготово ако га користимо касно увече, како бисмо били опуштени пред одлазак у кревет и када нам не треба прецизан одраз у огледалу.

image
VV inauguration
banner