Магазин

Питали смо АИ како српске народне пословице изгледају у очима вештачке интелигенције

"У лажи су кратке ноге", "Љубав на уста улази" и друге пословице и даље често чујемо у свакодневном говору. Српске народне пословице су један од најлепших елемената тековине нашег народа, а чак и вековима касније, оне се могу применити на бројне ситуације и догађаје из савременог живота. РТ Балкан је занимало како их доживљава софтвер са вештачком интелигенцијом, а морамо признати, одговори су толико креативни, да смо и сами изненађени.
Питали смо АИ како српске народне пословице изгледају у очима вештачке интелигенције© DALL-E by ChatGPT

Српски језик је богат пословицама, а још се од давнина њихова употреба и у свакодневном разговору усталила. Тако данас често можемо чути да су у лажи кратке ноге, када желимо рећи да ће се нечије неистине свакако пре или касније сазнати, или и да љубав на уста улази када желимо дочарати улогу кухиње у породичном животу.

Међутим, оно што је редакцију РТ Балкан занимало јесте како ове старе пословице доживљава вештачка интелигенција - концепт који је у последњих годину дана изнедрио бројна креативна речења. Зато смо се обратили софтверу DALL-E који текстуалне упите претвара у слике, а његови одговори су изненадили количином српских традиционалних мотива.

Љубав на уста улази

Једна од најлепших српских изрека настала је још у традиционалним временима када су жене првенствено биле домаћице и куварице. Како би освојиле мушкарца, оне су припремале разноразне ђаконије, а отуд и ова пословица, која значи да је пут до срца човека кроз стомак.  DALL-E је ову пословицу представио кроз колоритну фотографију на којој двоје младих седе за богатом трпезом, нежно се додирујући и хранећи једно друго.

Свака земља по једног јунака храни

Пословица која носи поруку да се јунак увек нађе када затреба, софтвер са вештачком интелигенцијом је доживео као "најсрпскију" од свих. На фотографији је приказан витез у богатој и колоритној народној ношњи огрнут тробојком, а ту су и други мотиви који се везују за наш народ - стари мудраци, слике храмова и планине по којима је Србија позната.

У лажи су кратке ноге

Ова се пословица у свакодневном разговору може чути готово свуда: код куће, на послу, па и на телевизији, а она је и једна од најистинитијих изрека у нашем језику. Када су упитали DALL-E да креира фотографију на основу саме пословице, софтвер се поприлично намучио. Ипак, успео је да прикаже Србина дугог носа (као Пинокиа) и у народној ношњи, чије су ноге изразито кратке, окруженог великим бројем људи који му се смеју.

Без алата нема ни заната

Ова крилатица се некада односила искључиво на занатлије, али се данас може применити на готово све професије. На фотографији коју је генерисао софтвер приказан је млади занатлија (који веома подсећа на главног јунака из филма "Зона Замфирова", Манета) окруженог разним млиновима и ћуповима. Изгледа да је култни домаћи филм оставио велики траг у кинематографији, као и начину на који нас доживљавају изван граница наше земље или стварности.

Добра жена празну кућу чини да је пуна

Ова прелепа пословица, која велича жену и наглашава њен значај, је од стране вештачке интелигенције схваћена на најбољи могући начин. Софтвер је генерисао фотографију на којој је приказана млада девојка у народној ношњи, а ентеријер у који је она смештена веома подсећа на старе, сеоске кућице. Иза главне хероине исијава и јарка светлост која указује на то да је она та која уноси топлину у дом.

image