Магазин

Питали смо АИ како би изгледала Србија и друге земље као животиње, одговор бољи него што смо мислили

Чари вештачке интелигенције су последњих годину дана главна тема, а готово да не постоји захтев на који АИ софтвери не могу одговорити. Због тога смо упитали ЧетЏиПиТи и ДАЛЛ-Е како би изгледала Србија и друге земље да су животиње, а одговор који смо добили је бољи него што смо очекивали.
Питали смо АИ како би изгледала Србија и друге земље као животиње, одговор бољи него што смо мислили© DALL-E by ChatGPT, Canva / AI Magic Edit

За сваку државу на свету могу се везати различити културни и историјски појмови, а готово да свака од њих има и "своју" животињу, која је симбол те земље или последица вишевековних стереотипа. РТ Балкан је занимало како вештачка интелигенција види Србију, Русију и друге земље управо у контексту животињског света, а одговор који је дао софтвер за генерисање фотографија ДАЛЛ-Е нас је у најмању руку одушевио.

Србија - снажна и независна попут вука

Нашу земљу је софтвер за генерисање фотографија представио кроз лик вука, који одражава дубоко укорењену снагу и независност која карактерише српски народ. Вук, симбол отпорности и слободног духа, на АИ генерисаној фотографији стоји у шуми, окружен средњовековним тврђавама које подсећају на богату историју и културу Србије. Ако мало боље погледамо, тврђава која је приказана на слици веома подсећа на ону у Голупцу. Овај приказ истиче везу Србије са њеним историјским коренима, као и непоколебљиву одлучност народа да очува свој идентитет и традицију. Вук је вишеструко испреплетан са српском и балканском митологијом и култовима. У словенској, као и старосрпској релгији и митологији, вук је био и тотем. Ова животиња је и данас приказана и на неколико грбова српских општина, а користи се и као хералдички симбол.

Русија - снажна и издржљива попут медведа

Када је реч о Русији, ова земља је персонификована кроз медведа, који симболизује снагу, издржљивост и неумољиву вољу овог народа. Медвед у снежном пејзажу, са Кремљом у позадини, одражава величину и отпорност Русије на изазове кроз векове. Ова слика истиче и дубоку повезаност Русије са њеним природним крајолицима и историјским знаменитостима, представљајући је као земљу која се у мору других истиче својом јединственошћу и културним богатством. Овакво виђење Русије од стране АИ софтвера је и више него очекивано, будући да свуда у свету постоји стереотип да је медвед симбол ове земље, као и да медведи слободно шетају руским градовима.

Сједињене Америчке Државе - слободне и независне попут орла

Када смо упитали ЧетЏиПиТи како види Сједињене Америчке Државе, његов одговор је био - као орла. Ова животиња симболизује идеале слободе, снаге и независности. На генерисаној фотографији, орао лети високо изнад једне од најпознатијих америчких знаменитости, Статуе Слободе, подсећајући на темеље америчког идентитета - демократију и слободан дух. Овај приказ истиче и да САД већ годинама стреме ка висинама и непрестано се развијају, остајући верни својим основним вредностима. Жеља за освајањем висина и непрестаним развојем САД посебно је подстакнута вечитим ривалством са Русијом, државом која важи за високо развијену и технолошки напредну.

Француска - колоритна и елегантна попут петла

Француску АИ софтвер ДАЛЛ-Е види као петла, који представља понос, елеганцију и културну самосвест. Петао, у чијој се позадини виде Ајфелов торањ и друге знаменитости француске престонице, истиче богату историју, уметничку душу и национални идентитет земље. Из генерисане фотографије се може закључити да Француска изузетно цени своје културно наслеђе, док истовремено стоји "чврсто на ногама" и када је у питању савремени свет, у коме је она у улози центра моде, уметности и филозофије. Иако га многе војсковође нису волеле, посебно Наполеон који је хтео да га замeни орлом, петао је и дан данас симбол Француске.

Велика Британија - одлучна и неустрашива попут булдога

Велика Британија је од стране АИ приказана кроз лик енглеског булдога, који симболизује неустрашивост, одлучност и јединствен британски карактер. Булдог је на генерисаној фотографији приказан како стоји испред Биг Бена и других познатих британских знаменитости, представљајући чврстину и постојаност којом се Велика Британија истиче. Ова АИ слика наглашава британску историју и културу, одражавајући дух народа који се поноси својом прошлошћу, али и који се неустрашиво суочава са изазовима будућности.

image