Ако желите да смршате - једите хрскаву храну
Када је ручак имао тврђу и хрскавију текстуру, без обзира на степен обраде, људи уносили 26 одсто мање калорија, показала је студија. Неке од намирница које су биле укључене су у испитивање су кувани пиринач уместо меког пире кромпира, хрскава салата и пилећа прса уместо рибе. Поред тога, уместо манга, испитаници су добили свежу јабуку, уместо ароматизованог напитка од јогурта обичан густи јогурт, а уместо тартар соса су добили салсу од парадајза.
У студији у којој је учествовало 50 волонтера, истраживачи са Универзитета Вагенинген су понудили четири слична оброка. Два су класификована као максимално прерађена, а друга два су била минимално прерађена. По један оброк у свакој категорији је био хрскавији, док је други био једноставнији за конзумирање, преноси "Дејли мејл".
Ако је оброк хрскав и тврд, конзумирамо и до 300 калорија мање
Сви оброци су имали исту количину калорија и слично су били оцењени по томе колико су доброг укуса. Међутим, људи који су конзумирали тврђу и хрскавију храну уносили су чак око 300 калорија мање. Истраживачи верују да је то зато што су морали много дуже да жваћу храну пре гутања, што може људе да наведе да више обраћају пажњу на јело и успоре брзину конзумирања оброка.
Најнижи просечан унос калорија у студији био је 483 калорије, када су учесници појели тврђи, минимално обрађени оброк. Највећи унос, у просеку од 790 калорија, долази из меканих, ултра обрађених оброка.
"Већ више од једене деценије имамо доказе да, када људи бирају храну која је их наводи да спорије једу, као што је хрскава или тврда храна, могу да унесу мању количину калорија, али да се и даље осећају задовољно," рекао је професор Киаран Форде, један од аутора студије.
"Оно што је интересантно је да људи на овај начин могу да уживају у својој омиљеној храни, али ће да спрече ризик од преједања. Могу да једу и да се осећају сито, а не као да су себи увели дијететске забране. "
Тим је претходно урадио сличан експеримент, у коме су открили чак и само једна шаргарепа може да се једе три пута спорије када је исечена на велике комаде и када нема додатни сос, као што је мајонез. У будућности желе да истраже да ли текстура оброка и брзина конзумирања хране могу утицати на унос калорија током дужег, двонедељног периода. Њихов циљ је да покажу да начин на који једемо може утицати и на величину порције.