Магазин

Конзумирање хране зато што смо под стресом, још више погоршава стрес, каже истраживање

Многи људи изгубе апетит када су под великим стресом док се другима знатно повећа и одлуче да посегну за својом омиљеном (углавном нездравом) храном. Иако нас посластица привремено "смири" и верујемо да нам је "баш то требало", конзумирање хране која садржи много масти пре или током стресног догађаја само погоршава нежељене ефекте.
Конзумирање хране зато што смо под стресом, још више погоршава стрес, каже истраживање© Pexels/Sarah Dietz

Свако се носи са стресним ситуацијама на другачији начин: неко ће можда да има проблема са спавањем, неко ће да прижељкује пиће или цигарете, а неко ће да се ослони на омиљени слаткиш или грицкалицу. Можда нам делује као да нам је овај привремени "спас" преокренуо расположење и да ће нам увек бити од помоћи и у будућим стресним догађајима, али група научника са Универзитета у Бирмингему је открила да ова навика доноси више штете него доброг.

"Учесници су били млади људи, којима смо дали по два кроасана за доручак. Затим смо их замолили да раде одређене логичке тестове, који су се убрзавали сваких осам минута и давали обавештења када направе грешке," објашњава аутор студије за официјални сајт универзитета. "Желели смо да направимо симулацију свакдоневног стреса, са којима се већина нас суочава на послу или у кући."

Научници су уочили да је конзумирање масне хране непосредно пред стресан догађај смањило кардиоваскуларне функције за 1.7 одсто, а друге студије су показале да чак и 1 одсто смањења повећава ризик од срчаног удара и сличних обољења. Такође, открили су смањење еластичности у артеријама учесника чак 90 минута након стресног догађаја.

"Када смо под стресом, различите ствари се дешавају у нашем телу, пулс и крвни притисак ће да постану високи, крвни судови ће да нам се шире и повећава се доток крви у главу. Еластичност наших крвних судова опада, што утиче на васкуларне функције..." додаје аутор.

Студија је показала и да нездрава храна може да утиче на кисеоник који допире до нашег мозга, јер се количина кисеоника у префронталном кортексу смањила за 39 одсто током и након стресне епизоде и конзумирања хране.

Да ли здрава храна помаже

У следећем кругу студије, учесници су конзумирали здраву храну неподсердно пред стресну ситуацију. Ипак, она није могла да спречи претходно наведене физиолошке последице стреса, али су се ефекти знатно ублажили или поптуно нестали након 90 минута.

Неке од намирница које су препоручљиве током стреса су какао, боровнице, грожђе, јабуке, лосос, туњевина...Следећи пут, када осећамо стрес, можда је боље да покушамо да конзумирамо здравију храну, јер постоји већа шанса да ћемо заштитити тело од негативних последица.

image