Магазин

Како да не "упропастимо" фитнес рутину током празника

У периоду слава, новогодишњих и божићних празника, окупљања са породицом и пријатељима су све чешћа, организују се прославе, куповине поклона, украшавање јелке, куће/стана... У вртлогу ових "радосних обавеза", наша фитнес рутина постепено одлази на дно листе приоритета и једноставно немамо времена да се посветимо тренинзима као некада. Тада се јавља страх од губљења досашњег напретка, као и осећај кривице, јер смо се "улењили". Ипак, стручњаци кажу да овакав одмор од тренинга није лоша ствар.
Како да не "упропастимо" фитнес рутину током празника© Freepik/serhii_bobyk

Друштвени догађаји током празника су савршено време за седење и конзумирање хране/пића сатима, а то је управо оно што верујемо да нам највише може упропастити досадашњи фитнес напредак. Поред тога, напољу је хладно и све је мање прилика за физичке активности на отвореном, па чак и лагане шетње, тако да се највише можемо ослонити на кућне тренинге или теретану.

Ипак, након што завршимо обавезе везане за празнике и окупљања или поједемо велики славски оброк, радије бисмо да останемо у топлом кревету да се одморимо, тако да је наша рутина вежбања запостављена. Овај процес "хибернације" може да траје и до неколико месеци, а има и оних који, након славља, покушавају да "лењи зимски период" уравнотеже помоћу дужих и интензивнијих тренинга и спрече "губљење" досадашњег успеха. 

Стручњаци верују да принцип "све или ништа" није добар када је у питању фитнес. "Многи верују да, ако се што више форсирају, видеће боље резултате након паузе, али то уопште није тачно. Морамо да обратимо пажњу на своје тело. Да, сигурно је да морамо да се трудимо, али то не би требало да нам штети," овјашњава за "Бизнис Инсајдер" фитнес стручњак Мелиса Бојд.

"Људи уђу у период "хибернације", осећају панику, па онда одлуче да тренирају врло интензивно, што временом само може довести до премора, одустајања или повреда, па се циклус опет наставља." Да би се избегао осећај кривице и неуравнотежен распоред вежби, Мелиса сматра да је најбоље изменити фитнес рутину према потребама, односно прилагодити је, уместо претеривања након паузе. 

Бирање адекватних вежби

Ако знамо да немамо довољно времена у току дана да се посветимо тренингу, онда можемо да одаберемо једну или две вежбе снаге, као и време за кардио. Одабир вежби и време трајања кардиа зависе од појединца, то јест његових способности и нивоа енергије. Најважније је да то буде програм који неће да траје дуже од сат времена, како бисмо уштедели довољно времена, али и стигли да се посветимо телу. 

Осим самих вежби, добро је да загревање укључује покрете које ћемо касније понављати, како би се мишићи "активирали" на време.

Резултате је лакше одржавати, него остварити

Када немамо довољно времена и енергије, боље је да не планирамо да достигнемо нове циљеве, већ да труд преусмеримо на одржавање тренутног успеха. На пример, сигурно не можемо да очекујемо да ћемо отићи у теретану након обилног славског ручка, али можемо да одемо на кратку шетњу или смањимо количину дезерта касније, у зависности од нашег напретка и циља. 

Све док се трудимо да уведемо кретање чак и кроз свакодневне задатке (одлазак на посао/у продавницу, игра са децом), мала је шанса да ће напредак који смо до сада постигли тако брзо да "нестане". Једна студија из 2021. године је показала да људи који су правилно вежбали само једном недељно, чак иако је тренинг кратко трајао, нису губили резултате месецима.

Жртвовање празничних уживања због рутине

Добро је да нам фитнес буде важан, али некада ће бити постављен у други план и то нећемо увек моћи да контролишемо. Празници су време за одржавање блиских односа, посећивање породице и пријатеља, кување, испробавање укусне хране, пића, тражење поклона... Ако у ово време превише размишљамо о потенцијалном губитку напретка, може да нам промакне "магија" празника. 

Након "хибернације", можемо постепено да се вратимо првобитној рутини, али без тестирања сопствених граница да бисмо надокнадили изгубљено време. У многим случајевима, прављење паузе од интензивних и учесталих тренинга може бити сјајно време не само за опуштање, већ и за опоравак, који ће нам касније само помоћи да будемо јачи и одморнији. 

image