Магазин

Храна за мозак: Колико урми смемо да једемо дневно

Урме су извор селена, богате су влакнима и антиоксидансима, а због високог садржаја фосфора зову их и храном за мозак. Конзумирају се свеже или кандиране, а често су у колачима замена за шећер због свог изразитог слатког укуса.
Храна за мозак: Колико урми смемо да једемо дневно© VD Photography/unsplash

Урме су плодови урмене палме, која се узгаја у многим тропским регионима широм света. У 100 грама имају око 280 калорија и њихов нутритивни профил је одличан - обилују протеинима, угљеним хидратима, а богате су калијумом, фосфором, магнезијумом, гвожђем, као и витамином Б.

Садрже велики проценат влакана и самим тим помажу бољем здрављу органа за варење. Томе сведочи и студија из 2015. године која открива да су испитаници који су јели седам урми током 21 дана приметили побољшања у пражњења црева. Такође, влакна у урмама су корисна за контролу шећера у крви - успоравају варење и помажу у спречавању наглог пораста нивоа шећера у крви након јела.

Храна за мозак и штитну жлезду

Међу корисним материјама које урме садрже налази се и фосфор који игра важну улогу у раду мозга. Због тога их дијететичари посебно препоручују особама који се баве интелектуалним радом, а корисне су и у јеловнику оних који троше доста енергије. Ови смеђи дугуљасти плодови су препуни селена, антиоксиданса који је битан за правилан рад штитне жлезде и јачање имунитета.

Колико урми можемо да једемо дневно

Иделано је да конзумирамо 100 грама, односно око 5,6 урми током дана, да бисмо добили све есенцијалне хранљиве материје. Међутим, количина може варирати од особе до особе и зависи од калоријских потреба и основног здравственог стања, пише Медисин нет.

Природни шећер, глукоза, сахароза и фруктоза, који се налазе у урмама су одлична замена за обичан шећер. Слаткиши направљени са овом намирницом су свакако здравија варијанта.

Брзе куглице са урмама и лешницима

Састојци:

  • 300 грама урми
  • 150 грама лешника
  • 100 грама млевеног кекса
  • 2 кашичице какаоа
  • 2 кашике масиновог уља
  • прстохват соли

Припрема:

Урме прелити топлом водом, сачекати док омекшају. Уклонити коштице.
У блендер ставити лешнике, самлети их, па додати урме, какао, уље и мало соли. Масу добро мутити у блендеру. Кад је готова, правити куглице и уваљати их у млевени кекс.

image