Магазин

Просо: Житарица која чува виткост, али и срце

Нутриционисти су просо сврстали у суперхрану и то највише због минерала, витамина и влакана којима обилује. Ова житарица благотворно делује на организам - чува срце, али и помаже у редукцији килограма. Такође, до скора се уопште није користио, али се "вратио" у јеловнике, првенствено зато што се убраја у намирнице које не садрже глутен. Лако је сварљив и не оптерећује стомак, а може се јести и у сланој и у слаткој варијанти.
Просо: Житарица која чува виткост, али и срце© @ evening_tao/freepik

Просо је обилује влакнима, антиоксидантима и добрим мастима. Садржи витамин Б, калцијум, гвожђе, калијум, магнезијум и цинк. Управо из ових разлога, са правом је понео титулу изразито здраве намирнице.

Чува срце и помаже у губитку килограма

Како је веома богат протеинима и влакнима, сматра се храном која је иделана за губитак килограма и одржавање тежине. Лако се вари, не "пада" тешко на стомак, а по врх свега, помаже да будемо сити дуже време. Регулише рад црева и одлично се показао у елиминацији надимања и гасова.

Прилично је богат магнезијумом и калијумом, коју у комбинацији са влакнима помажу у регулацији холестерола и крвног притиска, а користан је у јачању и чувању имунитета. Такође, висок садржај магнезијума у просу може смањити учесталост мигрена.

Препоручује се трудницама, дојиљама, бебама

У 100 грама има око 320 калорија и веома је благог, скоро неутралног укуса. Од свих житарица најмање се смaтра алергеном. Због тога je посебно добар за труднице и дојиље, а препоручљиво је да буде међу првом храном која се даје беби када је спремна за увођење чврсте хране. Просо могу да користе особе које пате од целијаклије, као и оне које су интолерантне на глутен.

Припрема се на разне начине, идеалан у слатким и у сланим варијантама

Просе се може кувати, пржити, пећи. Уколико имамо намеру да користимо онај у зрну, неопходно је да га оперемо и оставимо у хладној води бар пар сати пре спремања и тек онда да га кувамо око тридесет минута. Такође, на тржишту постоје и гриз и брашно од ове намирнице који су иделани за припрему хлеба, колача, пудинга.

Слатка каша од проса и коштуњавог воћа

Састојци:

  • 7 кашика проса
  • 1 већа јабука
  • 2 кашике исецканог лешника и бадема
  • 2 кашике меда
  • мало цимета

Припрема:

Потопити просо у води и сачекати пар сати. Након тога кувати га око 30 минута на умереној ватри. Пред крај додати исецкану јабуку и кувати још мало уз повремено мешање. Када се згусне у кашу, додати остале састојке и расподелити у чиније.

Уједињене нације су 2023. прогласиле Међународном годином проса

У званичном саопштењу које долази из Уједињених нација, наводи се да је просо вековима кључна компонента домородачке културе и да успева у разним метеролошким условима. Истакнуто је да има велике здравствене предности и да је неопходно подстаћи глобалну производњу посебно у областима којима је то најпотребније.

image