Магазин

Зимски витамини: Које суплемете треба да користимо током хладног времена

Зими се бринемо да ли је капут довољно топао и да ли рукавице добро греју. Чињеница је да је битно шта стављамо на тело, али и јако важно и шта уносимо у њега - поред исхране, препорука је да јеловник обогатимо суплементима, односно "зимским витаминима" који су веома корисни за наше здравље током најхладнијег доба у години.
Зимски витамини: Које суплемете треба да користимо током хладног времена© Polina Tankilevitch/pexels

За јачање имунитета најбоље за организам је да се витамини и минерали уносе путем јела. Ипак, некада морамо да посегнемо и за суплементима, посебно у ситуацијама када нам видно недостају битне нутритивне материје. Зато у зимском периоду треба обратити пажњу и можда "појачати" витамине Д, Ц, Б12 и цинк, кажу стручњаци и наглашавају да њихов недостатак може да има велике последице по здравље. 

Витамин сунца обавезан у зиму

Како је познато, овај витамин (Д) производи организам када је кожа изложена сунцу. Зими када је време хладно, снежно, без сунцa, а ноћи дуже од дана, узимање "сунчевог витамина" у види суплемената се подразумева. Његов низак ниво повезан је са великим проблемима, укључујући већи ризик од лошег мишићно-скелетног здравља, као што су рахитис, остеомалација, слаба мишићна снага.

"Јако је битан, јер помаже апсорпцију калцијума и фосфора из исхране, чинећи га неопходним за одржавање здравља костију и мишића. Такође, витамин Д доприноси нормалном функционисању имуног система", каже Лиза Чеперс, нутрициониста, а пише Мирор. Истакла је да су главни знаци недостатка витамина Д "осећај умора, бол у костима, слабост мишића, болови, грчеви или анксиозност и депресија".

Витамин Б12 побољшава расположење и повећава ниво енергије

Витамин Б12 игра виталну улогу у производњи серотонина: "Ако сте неко ко се бори са летаргијом у зимским месецима, Б12 би требало да буде главни у вашој витаминској рутини. Налази се у месу, риби, сиру, а многи од нас не могу да га апсорбују како треба. Такође, вегани не конзумирају те производе и подложнији су његовом недостатку. Из тих разлога, суплементација је одлична идеја", наглашава Мелиса Сновер, нутруциониста.

Цинк за чуло укуса и зарастање ране

Битан хемијски елемент у зимском периоду је цинк који помаже телу да ствара нове ћелије и ензиме. Захваљујући њему, испуцале руке, лице или стопала који су чести током зиме брже зарастају. Има га у махунаркама, орашастим плодовима, као и млечним производима. 

Витамин Ц је ненадмашан у борбама против вируса

Одличан је за имунитет, пружа антиоксидативну заштиту и стимулише имуне ћелије на акцију. Налази се у цитрусима, купусу, паприкама, броколију, бобичастом воћу, шипку. Витамин Ц игра значајну улогу у апсорпцији калцијума, гвожђа, фолне киселине. Има антиинфламаторно дејство и смањује симптоме прехладе и грипа и зато су шумеће таблете, сирупи, капсуле са овим витамином добро дошле у хладном периоду.

Употреба и дозирање ових суплемената, као и њихова комбинација не би требало да буде самоиницијативна. Пре конзумације добро би било да попричамо са лекаром и нутриционистом како бисмо тачно утврдили на који витамин или минерал треба да обратимо посебно пажњу.

image