Магазин

Да ли су витаминизиране гумене бомбоне добре као и традиционални витамини

Оне су слатке, неодољиве за јело, а још су обогаћене витаминима и минералима. Витаминизиране гумене бомбоне у облику животиња, воћа или поврћа су посебно интересантне деци, али се поставља питање да ли организму нуде исте предности као и уобичајени витамини у форми пилула и сирупа? Доктори истичу да се у њима често не налази иста количина витамина која је написана на етикети, а такође су препуни шећера и изазивају каријес.
Да ли су витаминизиране гумене бомбоне добре као и традиционални витамини© freepik

Иако није препоручљиво да их узимамо на своју руку, већ да се консултујемо са лекаром, у сезонама прехлада и грипа често самоиницијативно посегнемо за витаминима. На тржишту налазимо разне варијанте - од шумећих таблета, преко сирупа, па до витаминизираних гумених бомбона. Без дилеме "гумени витамини" су укуснији и слађи у односу на уобичајене витамине али доктори наглашавају да са њиховом конзумацијом треба да будемо опрезни. Наиме, нису толико богати хранљивим састојцима како се тврди.

Када су у питању здравствене предности, витаминизиране гумене бомбоне не могу да се пореде са класичним витаминима и минералима. Стручњаци кажу да је тешко одредити колико тачно нутритивне вредности добијамо у једној таквој бомбони, а као образложење наводе чињеницу да гумени витамини имају ограничену стабилност и временом губе својства витамина.

"Они заправо имају мање витамина и минерала него обични витамини. Чак и ако на етикети пише да садржи одређену количину витамина, вероватно не добијате оно што је на етикети", упозорава докторка Неха Виас, а преноси Хелт Кливленд Клиник.

Садрже шећере, утичу на настанак каријеса

Свој укус дугују шећеру, еритритолу, манитолу, изомалту и другим заслађивачима. Као што је познато, превише шећера у исхрани доводи до гојазности, дијабетеса типа 2, болести срца, настанка каријеса. Ако нисмо пажљиви, додатни шећер може лако да се увуче у нашу исхрану и то из неочекиваних извора - укључујући и ове бомбоне.

Постоје варијанте које се праве од замене за шећер и такви састојци су повезани са гастро проблемима и имају лаксативан ефекат. Такође, многи хранљиви састојци, као што су гвожђе, витамини Б и цинк, имају метални укус и произвођачи користе вештачке ароме и боје да га маскирају, што опет на дуге стазе није добро за организам.

Када је препоручљиво да се конзумирају баш витаминске гумене бомбоне

Особама које имају избалансирану исхрану, богату воћем и поврћем, често нису потребни додатни суплементи. Ако лекар у неким ситуацијама препоручи суплементе и ми не можемо да узмемо уобичајне витамине (на пример, тешко нам "падају" на желудац), витаминизиране бомбоне су тек тад опција. У тим случајевима је неопходно да читамо етикету како бисмо били сигурни да садрже хранљиве материје које су потребни и да имају мало шећера. Важно је да се узима препоручена количина, јер ако узмемо превише можда ће доћи до предозирање витаминима.

image